Kilencven tonnányi amerikai hadianyag érkezett Ukrajnába

külföld
2022 január 22., 16:04
comments 10

Kilencven tonnányi hadisegély, ez esetben fegyver és lőszer érkezett Ukrajnába, jelentette a BBC. A brit közműsorszolgáltató beszámolója szerint ez az első részlete a nemrég elfogadott amerikai hadisegélycsomagnak.

A szállítmány két nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása után landolt Ukrajnában. A tárgyalásain Blinken "kemény válasszal" fenyegetőzött arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Ukrajnában hónapok óta fokozódik a feszültség, az ország keleti határán, a 2014-ben gyakorlatilag levált, oroszajkú népesség lakta szakadár területek szomszédságában Oroszország százezres haderőt vont össze. Bár Oroszország tagadja, a nyugati hírszerzések szerint ezzel lényegében inváziót készít elő.

Joe Biden amerikai elnök tavaly decemberben kétszer is telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. A megbeszéléseken azt ugyan kizárta, hogy az USA katonai erővel avatkozna be Ukrajna oldalán egy orosz támadás esetén, de minden korábbinál súlyosabb szankciókkal fenyegetőzött, és jelezte, hogy fegyverekkel el fogják látni az ukrán haderőt.

link Forrás

"Az Egyesült Államok a továbbiakban is nyújt hasonló segítséget az ukrán fegyveres erők támogatására, így támogatva Ukrajna szuverenitásának és területi egységének védelmét az orosz agresszióval szemben" - közölte a fegyverszállítmány érkezése után az USA kijevi nagykövetsége a Facebook-oldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.