Kijöttek az első eredmények a középiskolai felvételikről, a hatodikosok matekja könnyebb volt az átlagnál

oktatás
2022 január 23., 15:39
comments 5

A hagyományoknak megfelelően a Budapesti Alternatív Közgazdasági Gimáziumban (AKG) már ki is javították a szombati központi írásbeli középiskolai felvételi dolgozatait. Ez azért lehet érdekes hír bármelyik, középiskolába felvételiző magyarországi hatodikosnak és nyolcadikosnak, illetve a szüleiknek, mert a felvételit az AKG-ban megíró hatodikosok átlaga az elmúlt 10 év statisztikáit nézve szinte megegyezik az országos átlaggal, attól csak pár tizedponttal tér el. A nyolcadikosok pedig konstans módon 5-7 ponttal írnak itt jobbat, mint az országos átlag.

Vagyis mindkét eredménysorból le lehet némi releváns következtetést, amíg a következő hetekben a többiek ki nem javítják a náluk írt dolgozatokat.

Az idei átlagpontszámok tehát a következők voltak az AKG-ban:

Hatodikosok: magyar 33,9 – matek 31,5 pont

Nyolcadikosok: magyar 34,5 – matek 29 pont

A vizsgaredményeket az iskola honlapján így értelmezték:

"Az AKG-ban felvételi vizsgát író diákok átlagos eredményei alapján a tavalyihoz hasonlóan idén is valószínűleg valamivel könnyebb volt a hatodikosok matematika vizsgája. A többi vizsga nehézsége az eredmények alapján átlagosnak nevezhető. Az idei hatodikos matek az elmúlt 10 év átlagos eredményénél 6 ponttal lett magasabb, a többi vizsga esetében ez az eltérés 0,5 és 1 pont közötti"

Tavaly az AKG-ban felvételiző hatodikosok magyarból átlagosan 33, matekból 30,4 pontot szereztek. Az országos átlag akkor magyarból 31,3, matekból 27,3 volt. A nyolcadikosok tavalyi átlageredménye magyarból 28, matekból 31,5 volt (az országos átlag magyarból 24,4, matekból 22,7 volt).



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.