Márki-Zay: Felkészültünk, hogy vezetőszáron vihetnek el ellenzékieket

POLITIKA
2022 január 23., 16:34
comments 4

A covid miatt karanténban rostokoló Márki-Zay Péter interjút adott a szeretlekmagyarorszag.hu-nak, ezek a legérdekesebb részletek:

  • Ha újracsinálhatna valamit az elmúlt 3 hónapból, másképp egyezkedne a pártokkal a listás helyekről. Most nem érzékelte ugyanis előre, hogy ez mennyire fontos kérdés lesz a pártoknak. Pedig a gyakorlatban”valójában ez az egyik legfőbb akadálya az együttműködésnek”, ami miatt “már nagyon sok időt” veszítettek.
  • Elismerte, hogy elveszett az előválasztáson szerzett lendület, de ezt nem látja visszafordíthatatlannak: “Ha valaki így látja, azzal nem lehet vitatkozni, hiszen ez tipikusan olyan terület, ahol a percepció a valóság. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ne lehetne visszahozni.”
  • A leállás egyik oka az volt, hogy pihenőt akartak adni az aktivistáknak.
  • Ugyanakkora esélyt lát a győzelemre, mint októberben.
  • Facebookos bejelentkezésein nem azért kérdezgeti most már Simon András, hogy elkerüljék az elszólásokat, mert arra szerinte az élőzés miatt így is ugyanakkora az esély, hanem hogy fókuszáltabbak legyenek a bejelentkezései.
  • A kommunikációs stábja szóvá szokta tenni neki az elszólásait. De “sem a Covidban meghalt nyugdíjasok, sem a Fideszben lévő zsidók esetében nem volt semmi félreérthető, egyszerű műbalhékról van szó.”
  • És hogy akkor miért lett ezekből téma a kormánykritikus térfélen is? “Ténybeli alapja egyik ilyen vádnak sincs. Ezeket azok a megmondóemberek fújják fel, akik kifelé az ellenzékiség látszatát mutatják, de valójában a Fidesz keze alá dolgoznak”
  • Neveket nem akart mondani, de MZP szerint igenis vannak olyan megmondóemberek, akik “előnyöket kapnak azért, hogy bomlasszanak, elbizonytalanítsanak, és elvegyék a kormányváltást akarók kedvét attól, hogy elmenjenek szavazni.”
  • Hogy milyen előnyöket? “Fizetést vagy pénzben mérhető előnyöket.”
  • Az ellenzék olyan pártállami propagandagépezettel küzd, “amivel szemben őrült hiba egymás kritizálásával foglalkozni.”
  • Arról, hogy mire számít ebben a kampányban, MZP arról mesélt el egy sztorit, hogy egy Fidesz-közeli tehetős ember elmesélte neki, milyen volt az előző kampány Fidesz-oldalról egy meg nem nevezett megyei jogú városban. Az indulásra rávett kamujelölteknek - korábbi ellenzéki politikusoknak - a sztori szerint 30 milliót adott a Fidesz csak az indulásért. A hatpárti összefogás egyik jelöltjét egy nappal a választás előtt vették rá a visszalépésre. A cigányok szavataiért előbb 5 majd 12 ezer forintot adtak. Mégis kikaptak, MZP ezért most ennél is durvábbakra számít.
  • Biztos benne, hogy a Fidesz megpróbál majd ellenzéki jelölteket rávenni a visszalépésre. “Lélekben arra is fel vagyunk készülve, hogy vezetőszáron visznek majd el ellenzéki politikusokat, már a jelöltállítás lezárulta után.” Például Czeglédy Csabát.
  • Hogy miért művelne ilyet a Fidesz? “Ők most ha nem is az életükért, de mindenképp a szabadságukért küzdenek.”
  • Nem érzi úgy, hogy támadta volna a Kutyapártot, az egyszerű matematika alapján szerette volna, ha az ellenzék részét képezik, “mivel az ő szavazóikon is múlhat, hogy Orbán Viktornak fogják-e hívni a miniszterelnököt április 3-a után, vagy Márki-Zay Péternek. Nincs harmadik lehetőség.”
  • Orbán akkor fog kiállni ellene vitázni, ha a saját szavazói is nyomást gyakorolnak rá ebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.