Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Új-Zélandra is bejutott az omikron, a miniszterelnök lemondta a saját lagziját

január 23., vasárnap 12:33

Az omikron elkezdett terjedni a lakosság körében - közölte Jacinda Ardern miniszterelnök, és bejelentette, hogy a legszigorúbb szintű korlátozásokat vezetik be.

A vasárnap éjfélkor életbe lépő ún. vörös riasztás idején az üzletek és az iskolák nyitva maradhatnak, a belföldi utazás engedélyezett, de a maszkviselés kötelező, 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem tarthatnak, és oltottsági igazolványhoz kötik a nem életbe vágó fontosságú üzletek látogatását.

Jacinda Ardern Fotó: JEFF TOLLAN/AFP

Ardern hangsúlyozta, hogy a szigorú határellenőrzések segítettek késleltetni az omikron széles körű terjedését, amivel Új-Zéland időt nyert, több oltást tudtak beadni és felkészülhettek az előbb-utóbb úgyis megérkező, még fertőzőbb variánsra. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 12 évesnél idősebbek 95 százaléka be van oltva egyszer, 93 százaléka pedig kétszer.

A miniszterelnök szerint arra lehet számítani, hogy a következő hetekben ezrek fertőződhetnek meg naponta az 5 milliós országban - ez a magyar fülnek nem hangzik olyan sokkolóan, hiszen nálunk 15 ezer új fertőzött is összejön egy nap, de Új-Zélandon nem volt példa ilyen számokra, közel sem.

A szigetországban az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó, Coviddal kapcsolatos halálozás a világon, összesen 52-en haltak bele a koronavírus-járványba.

Hangulatos kép a lezárások és a kötelező oltás elleni christchurchi tüntetésről Fotó: SANKA VIDANAGAMA/NurPhoto via AFP

Jacinda Ardern újságírói kérdésre elmondta, hogy vőlegényével közösen úgy döntöttek, elhalasztják a februárra tervezett esküvőjüket, mert nem akarják azt a korlátozások idején megtartani. „Ilyen az élet” - mondta a miniszterelnök, egyúttal emlékeztetett, hogy ennél sokkal nagyobb megpróbáltatásokat kellett elviselnie új-zélandiak ezreinek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt