Írország nem örül, hogy az orosz haditengerészet a partjai közelében tartana lőgyakorlatot

külföld
2022 január 24., 19:05
comments 3

Írország nemtetszését fejezte ki Oroszországnak amiatt, hogy az orosz haditengerészet az ír partok közelében készül éleslövészetet tartani. A morgolódáson kívül azonban mást nem nagyon tudnak tenni az ügyben, mert az oroszok az ír partoktól 240 kilométerre, vagyis már nemzetközi vizeken, ugyanakkor Írország exkluzív gazdasági zónájában terveznek hadgyakorlatozni.

Az orosz haditengerészet egy 2021 júniusi, Szahalin közeli éleslövészete.
photo_camera Az orosz haditengerészet egy 2021 júniusi, Szahalinhoz közeli éleslövészete. Fotó: SERGEY RUSANOV/Sputnik via AFP

Az orosz haditengerészet éleslövészete gyakorlati problémákkal is jár. Bár a tengeren ez a távolság már nemzetközinek számít, a levegő fölötte Írország légtere, így az ír légi irányítás az arra közlekedő repülők elterelésére kényszerül.

"Nem áll módunkban megelőzni [a hadgyakorlatot] de azt bizonyosan világossá tettem az orosz nagykövet számára, hogy nem látjuk őket szívesen" - mondta Simon Coveney, aki külügy- és védelmi miniszter is egyben.

Írországnak már csak azért sem áll módjában fellépni az oroszokkal szemben, mert nincs is elég ereje hozzá. Az ország ráadásul semleges, nem tagja a NATO-nak, így segítségre se számíthatna a vitában. Talán épp ezért gondolták úgy az oroszok, hogy itt gyakorlatozzanak, éleslövészetüket ugyanis nehéz nem kardcsörtetésként értelmezni. A lőgyakorlat tervezett helyszíne Írországtól délnyugatra minden orosz tengerészeti támaszponttól messze van, viszont közel több, kritikus infrastruktúrának számító tengeralatti adatkábelhez, melyeken az Európa és USA közötti adatforgalom zajlik. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.