Meghalt Csollány Szilveszter

GYÁSZ
2022 január 24., 16:39
comments 24

52 éves korában meghalt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász. A hírt a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is megerősítette.

A gyűrű olimpiai-, világ- és Európa-bajnoka december eleje óta volt lélegeztetőgépen, miután a szervezetét megtámadta a covid. Állapota annyira súlyos volt, hogy Sopronból rövid idő után átszállították a Korányiba, Budapestre, ahol sajtóhírek szerint úgynevezett műtüdővel próbálták megmenteni az életét. Az ECMO kezelés, vagyis az extrakorporális membránoxigenizáció során a páciens vérét egy külső szerkezeten áramoltatják át, ami a szív és a tüdő szerepét egyszerre átvéve keringeti és oxigénben dúsítja a vért.

Csollány tudomásunk szerint haláláig nem került le a gépről.

Az olimpiai bajnok korábban oltásszkeptikus posztokat osztott meg a Facebook-oldalán. Kórházba kerülése után írta meg a Blikk, hogy

"Nem akarta felvenni a koronavírus elleni vakcinát, ám mivel Ausztriában dolgozott, egy kis kismartoni klubnál volt edző, ahol megkövetelték tőle – a gyerekek miatt is – a védettséget, ezért beoltatta magát. Dr. Letoha Tamás kutatóorvos hozta nyilvánosságra, hogy az olimpikon egydózisú vektorvakcinát, Janssent kapott. De sajnos már későn, csupán két héttel azelőtt, hogy bekerült volna a kórházba, így gyakorlatilag nem tudott kialakulni a megfelelő védelem a szervezetében."

Csollány 1970-ben született Sopronban. Győrben kezdett szertornázni, hamar kialakult, hogy a két fő száma a gyűrű és a lólengés.

20 évesen érte el első komoly nemzetközi eredményét, a lausanne-i EB-n szerzett bronzérmével, amit gyűrűn harcolt ki. 1992-ben a párizsi szerenkénti világbajnokságon gyűrűn ezüstérmes lett. Az ugyanebben az évben rendezett budapesti EB-n gyűrűn 3., lólengésben 4., ugrásban 7. Lett. Bár nem érem, óriási eredmény volt a barcelonai olimpián a torna királyszámában, az egyéni összetettben elért 9. helye.

1996-ban Atlantában gyűrűn olimpiai ezüst-, 2000-ben Sydney-ben pedig ugyanebben a számban aranyérmet nyert. Íme a győztes gyűrűgyakorlat Sydney-ből:

link Forrás

A két olimpiai érem között félidőben Európa-bajnok is lett gyűrűn, majd 2002-ban Debrecenben meglett a vébé-arany is.

Miután 2003-ban kiderült, hogy a tornászválogatott nem jut ki az athéni olimpiára, bejelentette a visszavonulását. Utána dolgozott a vendéglátóiparban is, illetve a tornasportban, edzőként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.