Most látszik csak, hogy milyen gyenge lett Európa a két világháború után

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
január 24., hétfő 12:00
40

Az elmúlt hetekben egyre intenzívebbé váltak az amerikai és orosz kormány tárgyalásai biztonságpolitikai ügyekben.

Látszólag elsősorban Ukrajnáról van szó, amit az orosz hadsereg invázióra alkalmas csapatokkal vett körbe. Az USA tiltakozott, mire az oroszok ultimátumot küldtek, miszerint akkor vonulnak vissza, ha hivatalos garanciát kapnak arra, hogy a NATO katonái visszavonulnak oda, ahol a hidegháború idején voltak.

Ha nem is azt követelik, hogy legyen minden úgy, mint régen volt, hiszen az időközben a NATO-ba belépett közép-európai országok megszállására nem nyújtottak be igényt, de egy szép nagy, katonai szempontból semleges területet követelnek Oroszország és Németország közé. Továbbá el akarják ismertetni az USA-val és az európaiakkal, hogy a Szovjetunióból kivált államok a közvetlen érdekszférájukba tartoznak, és azok soha, semmilyen körülmények között sem csatlakozhatnak a nyugati szövetséghez.

Az orosz igény lényegében egy új jaltai szerződésről szól, az európai befolyási övezetek felosztásáról közük és Amerika között. A legbátrabb orosz követeléseket az USA kormánya első olvasatban visszautasította, de tárgyalóasztalhoz ült, jelezve, hogy a kevésbé látványos részletekről - bizonyos fegyverrendszerek és hadgyakorlatok eltávolítása a másik közeléből - lehet alkudozni.

A két nagyhatalom késznek mutatkozik az európai biztonsági rendszer újraszabására, és miután az elmúlt 30 év az amerikai érdekszféra európai kiterjesztéséről szólt, most az orosz igények mentén indulnak az egyeztetések. Hogy ezeknek enged-e Amerika, és mit kér a saját szempontjai alapján cserébe, azt még nem tudjuk, de látszólag a szándék megvan az egyeztetésre. Ebben a helyzetben európai szempontból az a legszomorúbb, hogy a kontinens országainak láthatóan nem osztottak túl sok lapot.

Oroszország az igényét az európai biztonsági rendszer újraszabására megfontoltan időzítette:

  • Amerikát közepesen foglalkoztatja a posztszovjet térség

A Biden-kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem megy háborúba Oroszország ellen akkor sem, ha az megtámadja Ukrajnát. Az USA számára most már Kína a legveszélyesebb rivális. Az orosz érdekek közvetlenül kevéssé fenyegetik az amerikaiakat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt