A felháborodás hatására újra beengedi a Peng Suajt támogató pólókat az Australian Open

január 25., kedd 14:55

Az Australian Open szervezői visszavonták a szabályt, ami alapján múlt pénteken a biztonsági személyzet felszólított egy nézőt, hogy vegye le a „Hol van Peng Suaj?” feliratú pólóját.

A kínai teniszező Suaj még november 2-án írt arról egy kínai közösségi platformon, hogy a volt kínai miniszterelnök-helyettes, Csang Kao-li évekig viszonyt folytatott vele, és megerőszakolta őt. A posztot fél órával a megjelenése után törölték, Peng pedig hetekre eltűnt. Később előkerült, és tagadta, hogy megerőszakolták volna, a Női Tenisz Szövetség szerint viszont elképzelhető, hogy a nőt a kínai állam kényszeríti erre a kommunikációra.

A pénteki eset nagy közfelháborodást váltott ki, ezért Craig Tiley, a Tennis Australia vezérigazgatója újságírók előtt bejelentette, hogy a továbbiakban beengedik a nézőket Peng Suajt támogató pólókban, amennyiben nem „zavarkeltési szándékkal” érkeznek és „békések” maradnak.

Azt viszont továbbra sem engedik meg, hogy a nézők transzparenseket vigyenek be az eseményre, mert „visszavesz a rajongók komfort- és biztonságérzetéből”. A biztonsági szolgálat minden esetet egyedileg fog elbírálni.

A korábbi tiltást a nemzetközi teniszközösség és jogvédő csoportok is súlyosan bírálták, többen úgy vélekedtek, hogy a tenisztorna szervezői meghajoltak a nagy kínai szponzorcégek nyomására. Martina Navratilova 18-szoros Grand Slam-bajnok teniszező szánalmasnak nevezte a döntést, Nicolas Mahut francia teniszező pedig a Twitteren szólalt fel, többek közt azt írva, „Mi folyik itt? Hol a bátorság? Mert mi lenne, ha nem lennének kínai szponzorok?”

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter is felszólalt az ügyben, „mélységesen aggasztónak” nevezte a Tennis Australia korábbi döntését egy Sky News-interjúban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt