Egyszerre coming outolt a német katolikus egyház 125 papja és dolgozója, reformokat sürgetnek

január 25., kedd 14:56
8

A németországi katolikus egyház 125 papja és dolgozója egyszerre coming outolt hétfőn, és ezzel egyidőben elindítottak egy kampányt is, mely azt sürgeti, legyen vége az LMBTQ-emberek intézményes diszkriminációjának az egyházban.

Mise Münchenben, melyen azonos nemű párokat áldottak meg. Fotó: FELIX HORHAGER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az OutInChurch mozgalomban vannak korábbi és jelenlegi papok, tanárok, ügyintézők és önkéntesek is, akik közölték, hogy melegek vagy queerek. Azt kérik az egyháztól, vegyék figyelembe a követeléseiket és szüntessék meg az egyházi doktrína szexualitásra és nemekre vonatkozó elavult álláspontjait. Követeléseik közt szerepel többek közt, hogy félelem nélkül, nyíltan vállalhassák az identitásukat az egyházban, vagy hogy a szexuális irányultságot ne tekintsék a lojalitás megsértésének, sem pedig az elbocsátás indokának. Azt is szeretnék, hogy a püspök vállaljon felelősséget az egyház nevében az LMBTQ-embereket értkorábbi diszkriminációért.

Egy tavalyi, vatikáni döntés értelmében az azonos nemű párokat nem áldhatják meg a papok, közben azonban Németországban is volt olyan kampány, melynek során a plébánosok miséken osztottak áldást nekik. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt