Éhségsztrájkba kezdett az edinburghi nő, akinek a fia temetésén egy üres koporsót használtak

január 25., kedd 19:26

Éhségsztrájkba kezdett és nyilvános vizsgálatot követel egy edinbughi nő, akinek kisfia exhumálása során kiderült: üres koporsót temettek el.

A 73 éves Lydia Reidnek 1975-ben született meg Gary nevű fia, aki egyhetesen hunyt el. A nő a BBC-nek azt mesélte, hogy amikor látni szerette volna gyermekét a kórházban, egy másik babát mutattak meg neki. Amikor azt mondta, hogy a csecsemő nem az ő fia, azt a választ kapta, hogy szülés utáni depresszióban szenved.

Reid évtizedeken keresztül harcolt azért, hogy kiderítse, mi történt a fiával. Négy évvel ezelőtt engedélyt kapott rá, hogy exhumáltathassa a holttestet, és DNS-vizsgálatot végezhessenek rajta.

Azonban a kisfiú koporsójában semmilyen holttestet nem találtak, csak egy sapkát és egy babaruhát.

Reid most azért kezdett éhségsztrájkba az edinbugh-i ügyészi hivatal előtt, mert úgy látja, minden jogi utat megpróbált már végigjárni, hogy visszaszerezhesse fia földi maradványait, de nem járt sikerrel.

A nő több évtizedes küzelme nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kiderüljön, a skót kórházakban évtizedeken át törvénytelen módon, a hozzátartozók tudta nélkül kutatásokra használták fel az elhunyt gyermekek testrészeit.

Reid azt mondta, minden nap rémálmai vannak, ha arra gondol, mi történhetett a fia testével.

"Mondtak nekem annak idején olyat, hogy Gary testét egy üvegben tárolják valahol, ez nem lepne meg" - nyilatkozta. "Tudjuk, hogy egy ponton egy hideg csatornában hagyták, hogy meghaljon. Ezt tették akkoriban az agysérült csecsemőkkel. De azt is tudjuk, hogy utána visszahelyezték az életmentő gépekre. Miért? Szervdonorként használták? Ez megmagyarázná, hogy miért nem lehetett eltemetni a testét."

Az idős mozgássérült nő sátorba költözött a hivatal elé.

"Nincs nálam élelem, csak víz. Éjszaka a fiam, Steven, és a rendőrség fognak járőrözni erre, hogy ne féljek."

Az ügyészi hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy folyamatban van a nyomozás, annak befejeztéig nem kívánnak nyilatkozni. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt