Közpénzből vesznek covid-teszteket a focistáknak

járvány
2022 január 25., 05:50
comments 5

Tíz NBI-es futballklub összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt járvány elleni védekezésre, írja az Mfor. A közpénz jelentős részét, 400,1 millió forintot tesztekre költötték, 4,4 milliót pedig fertőtlenítőkre.

A legtöbbet az MTK (124,8 millió), a Honvéd (98,5 millió) és a Gyirmót (80,6 millió) igényelte erre a célra. A 12 csapatos mezőnyből egyedül a MOL Fehérvár és a felcsúti Puskás Akadémia nem élt a lehetőséggel, amit a kormány teremtett meg számukra 2020 novemberi adócsomagjában.

photo_camera Újpest-MTK meccs decemberben Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Miközben a klubok ingyen tesztelhetik a játékosokat és más alkalmazottakat, a lakosság elég nehezen fér hozzá a tesztekhez. A háziorvosok csak különösen indokolt esetben, egyértelmű tünetek és egyéb feltételek mellett írhatnak elő ingyenes tesztet, ráadásul az ellátórendszer leterheltsége miatt sokaktól csak késve tudnak mintát venni. A PCR-teszt hatósági ára 19 500 forint, a gyorstesztet pedig patikában lehet beszerezni, változó áron, de szintén több ezer forintért.

A kormány többször elutasította a széles körű tesztelésről szóló javaslatokat, ugyanúgy a járvány elején, mint most, amikor példátlanul gyorsan terjed a vírus. Így van ez az iskolákban is, ezért rengeteg szülőnek kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

Közel két hete megkérdeztük a kormányinfón, terveznek-e hatósági árat bevezetni a gyorstesztekre, ahogy más országokban is tették. Gulyás Gergely miniszter ezt megfontolandónak nevezte, de azóta nem érkezett hír erről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.