Olaszország utolsó királyának leszármazottai visszakövetelik a koronaékszereket

január 25., kedd 20:40
1

II. Umbertó, Olaszország utolsó királyának a leszármazottai benyújtották hivatalos kérelmüket, hogy visszakaphassák a koronaékszereket, melyeket majdnem 76 éve a Banca d'Italia egyik széfjében őriznek. A bank 1946. június 5-én vette át az ékszereket, három nappal azután, hogy az olaszok megszavazták a monarchia eltörlését, és kilenc nappal azelőtt, hogy a mindössze 34 napig uralkodó királyt a fiú örököseivel együtt száműzték. Az ékszerek közt vannak nyakláncok és brossok, rajtuk összesen több mint 6000 gyémánttal és 2000 igazgyönggyel. A király egy minisztert bízott meg azzal, hogy adja át a bank igazgatójának az értékeket megőrzésre.

II. Umbertó és Marie José belga királyi hercegnő esküvője Fotó: Leemage via AFP

A királyi családtól az ékszereken kívül minden értéküket elkobozták, ez pedig lehet, hogy gyermekei javára szolgál majd a döntésnél. A család azt is reméli, hogy az ékszeresdobozhoz mellékelt üzenet, miszerint a „becses” koronaékszereket „a központi pénztár őrzésére kell bízni” és „azok rendelkezésére kell fenntartani, akik jogosultak rá”, segít eldönteni, hogy az ékszerek a család és nem az állam tulajdonát képezik. Ügyvédjük szerint vissza fogják kapni őket.

Ha az ügyvéd tárgyalásai a bankkal és a kormány képviselőivel nem vezetnek eredményre, akkor a Savoyai család leszármazottai beperlik az olasz államot. A bank tavaly novemberben már elutasított egy informális kérést. A család korábban nem tett kísérletet arra, hogy visszaszerezzék az ékszereket, mert tartottak a közmegvetéstől. A Savoyai-ház férfi örökösei 2002-ig be sem léphettek Olaszországba. Az ékszerek kiállítva sem voltak soha.

Az is segítheti a család ügyét, hogy az ékszereket vagy ajándékba kapták a családtagok, vagy maguk vásárolták őket, tehát nem azért kapták őket, hogy hivatalos alkalmakkor viseljék őket. Az értéküket nem lehet pontosan tudni, 18 millió és 300 millió eurós becslések is voltak már. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt