Transparency International: Magyarország az EU második legkorruptabb tagállama

POLITIKA
2022 január 25., 08:01
comments 16

A 2020-asnál is rosszabb eredményt ért el Magyarország a Transparency International most megjelent korrupciós jelentésében.

A nemzetközi szervezet évről évre kiszámolja az országok Korrupció Érzékelési Indexét 13 különböző felmérés segítségével. Az államokat 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, ahol a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb korrupciót.

Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, ami eggyel rosszabb az előző évi adatnál. Az Európai Unióban csak Bulgária teljesít rosszabbul, 42 ponttal. 180 ország közül a 73. helyen állunk, Bulgária a 78.

A Transparency 1995 óta méri a Korrupció Érzékelési Indexet, Magyarország még egyszer sem kapott ilyen kevés pontot. Története legrosszabb értékelését kapta Svájc (84), Hollandia (82), Belgium (73), Szlovénia (57), Lengyelország (56) és Ciprus (53) is.

Az összefoglalóban Luxemburg, Lengyelország és Ciprus mellett Magyarországot is kiemelték mint olyan európai államot, ahol jelentősen romlott a korrupciós helyzet 2012 óta. A Transparency szerint a magyar kormány kihasználta a járványhelyzetet, hogy még jobban megszilárdítsa hatalmát és korlátozza a szabadságjogokat, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiaszabadságot.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ehhez képest Ausztria, Észtország, Lettország, Olaszország és Görögország előrelépett az elmúlt tíz évben, igaz, az osztrákok az elmúlt három évben egyre rosszabbul teljesítenek.

A globális listát Dánia, Finnország és Új-Zéland vezeti 88 ponttal, és az első tízben van Norvégia, Szingapúr, Svédország, Svájc, Hollandia, Luxemburg, valamint Németország is. A világ legkorruptabb országa ez alapján Dél-Szudán (11 pont).

A Korrupció Érzékelési Index alapját adó mérések szakértők és üzletemberek megkérdezése alapján állapítják meg az egyes országokban a közszektor korrupcióját az állami intézményrendszer, a gazdaság és a társadalom fertőzöttsége alapján, írta korábban a magyar Transparency.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.