Az IMF visszavonatná El Salvadorban a Bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt

külföld
2022 január 26., 12:03
comments 3

Változtassa meg a Bitcoinra vonatkozó törvényét, a kriptovaluta ne legyen többé hivatalos fizetőeszköz, kérte Salvador kormányától az IMF, mivel szerintük túlságosan bizonytalan a kriptovaluta értéke. November óta a Bitcoin ára a felére csökkent, ezzel több mint 20 millió dolláros veszteséget okozva az országnak. Az IMF több ponton kifogásolta El Salvador Bitcoinhoz fűződő viszonyát. A Bitcoin 2021 szeptembere óta hivatalos fizetőeszköz az országban, az amerikai dollárral egy időben vezették be, mint hivatalos valutát.

Salvadorban már a Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé válása előtt is lehetett már kriptovalutával fizetni, még ilyen kioszkokban is.
photo_camera Salvadorban már a Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé válása előtt is lehetett már kriptovalutával fizetni, még ilyen kioszkokban is. Fotó: STANLEY ESTRADA/AFP

Salvador tavaly 1,3 milliárd dolláros hitelt igényelt az IMF-től, ezt a Bitcoin felhasználásával kapcsolatos viták miatt még nem kapta meg.

Az Végrehajtó BIzottság 24.-én tartott gyűlésén dicsérték ugyan az ország járványkezelését, illetve a Chivo applikációt, amit külön az El Salvadori kriptopénztárcák kezeléséhez fejlesztettek, de hangsúlyozták, hogy a Bitcoin, mint hivatalos valuta, nagy veszélyeket rejt a “a pénzügyi stabilitás és feddhetetlenség, illetve a fogyasztóvédelem” területén.

Kritizálták továbbá a Bitcoin alapú kötvények használatát, melyek - többek között - az ország miniszterelnöke, Nayib Bukele által megálmodott “Bitcoin Város” megalapítását finanszíroznák, ahol a tervek szerint, helyet kapna egy Bitcoin alakú pláza is.

Nayib Bukele miniszterelnök a hírt a Twitteren így kommentálta:

link Forrás

Erdősi László Krisztián cikke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.