Bajban a Disney: Hófehérke túl fehér, a hét törpe túl törpe

FILM
2022 január 26., 06:23
comments 13

Az első és eredeti 1937-es Hófehérke és a hét törpe című animációs film után első alkalommal készül remake-et gyártani Grimm klasszikus meséjéhez a Disney filmstúdió.

A projekt azonban viták kereszttüzébe került, azok után, hogy a West Side Story 2021-es Steven Spielberg-féle filmadaptációjával világhírt szerzett, latin-amerikai származású Rachel Zeglert választották ki Hófehérke szerepére.

Rachel Zegler 2021. december 12-én New Yorkban
photo_camera Rachel Zegler 2021. december 12-én New Yorkban Fotó: DOMINIK BINDL/Getty Images via AFP

A Disney büszke arra, amiért ügyelt a szereplők faji sokszínűségére, de nem mindenki volt elégedett a döntéssel - és nem elsősorban a kolumbiai felmenőkkel rendelkező Zegler miatt.

A Trónok harca színésze, Peter Dinklage kettős mércével vádolja a stúdiót, amiért más káros sztereotípiákkal közben nem foglalkozik: szerinte ezzel Hollywood „kurvára visszafelé” halad, nem előre.

„Kicsit meglepett a tény, hogy olyan büszkék voltak arra, hogy egy latin színésznőt választottak Hófehérke szerepére" - nyilatkozta Dinklage a podcaster Marc Maronnak.

„Egyfelől progresszívek vagytok, de még mindig ugyanezt a kibaszottul visszás történetet játsszátok el a barlangban élő hét törpéről. Mi a faszt csináltok, emberek? Tényleg nem tettem eleget az ügy előmozdításáért? Gondolom, nem vagyok elég hangos”

- kérdezte fel a stúdiót a színész, aki egy növekedési rendellenességgel, achondropláziával él együtt.

Peter Dinklage 2020 január 19-én a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban
photo_camera Peter Dinklage 2020 január 19-én a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban Fotó: KEVORK DJANSEZIAN/Getty Images via AFP

Dinklage szerint a Disney-nek vissza kellett volna lépnie, hogy újraértékelje a projektet: „Minden szeretet és tisztelet a színésznőnek, és azoknak az embereknek, akik azt hitték, hogy helyesen cselekszenek, de muszáj megkérdeznem: mit műveltek?”

A színész azt is elmondta a műsorban, hogy ő a maga részéről benne lett volna egy vagány, progresszív remake-ben.

A Disney azóta közleményben reagált:

„Hogy elkerüljük az eredeti animációs filmből származó sztereotípiák megerősítését, más megközelítést alkalmazunk a hét karakterrel kapcsolatban. Konzultáltunk a törpék közösségének tagjaival. Alig várjuk, hogy részleteket is megoszthassunk a fejlesztési időszakot követően arról, hogy már a gyártás is halad.”

A filmet Marc Webb rendezi, és az 1937-es Disney-animációs klasszikus adaptációja és egyben folytatása lesz.

A Kristen Stewart főszereplésével készült Hófehérke és a vadász című remake egy évtizeddel ezelőtti bemutatásakor egyébként szintén visszatetszést váltott ki, miután a törpéket átlagos magasságú színészek - köztük Bob Hoskins és Ian McShane - játszották, akiknek az arcát digitális technikával kisebb testekre montírozták rá.

A főszereplőkön kívül az új Disney-film szereposztását, beleértve a törpékét is, még nem jelentették be. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.