Művészeti díjat nevezett el a józsefvárosi önkormányzat a koronavírusban meghalt képviselőjéről

január 26., szerda 20:39

Szeptemberben indul az az új összművészeti ösztöndíj, amit Józsefváros Önkormányzata Balogh „Paci” Lajosról nevezett el. Balogh közismert roma folklór zenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő volt, de 2020 novemberében, 28 éves korában meghalt koronavírusban.

Balogh „Paci” Lajos Fotó: Halász Júlia

A Józsefváros Újság beszámolója szerint a kerület vezetése úgy látja, hogy a roma közösség jövőjét leginkább az szolgálja, ha a fiatalok képzésére koncentrálnak, ezért találták ki a Balogh Paci Ösztöndíj névre keresztelt átfogó és hosszú távú összeművészeti programot, amibe feltörekvő fiatal művészeket várnak több kategóriában.

A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a kerület által szervezett rendezvényeken fellépőként, illetve kiállítóként bemutatják alkotásaikat, ugyanis céljuk, hogy ezeknek a programoknak a keretében a kerület lakói közelebb kerülhessenek a roma kultúrához, és betekintést nyerhessenek az alkotók műhelymunkájába.

Az ösztöndíjat egy évre lehet majd elnyerni, két korcsoportban pályáztatják a fiatalokat, – köz- és felsőoktatásban tanulók, illetve pályakezdők jelentkezhetnek három művészeti ágban: zeneművészet, képzőművészet és vizuális művészetek, illetve irodalom és előadóművészetek kategóriában.

Az ösztöndíjasok rendszeres havi juttatásban részesülnek. Ennek összege is később kerül ki, az első évben a zeneművészeti ágban összesen 20, a másik két ágban összesen 5-5 helyet hirdetnek meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt