Művészeti díjat nevezett el a józsefvárosi önkormányzat a koronavírusban meghalt képviselőjéről

oktatás
2022 január 26., 20:39

Szeptemberben indul az az új összművészeti ösztöndíj, amit Józsefváros Önkormányzata Balogh „Paci” Lajosról nevezett el. Balogh közismert roma folklór zenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő volt, de 2020 novemberében, 28 éves korában meghalt koronavírusban.

photo_camera Balogh „Paci” Lajos Fotó: Halász Júlia

A Józsefváros Újság beszámolója szerint a kerület vezetése úgy látja, hogy a roma közösség jövőjét leginkább az szolgálja, ha a fiatalok képzésére koncentrálnak, ezért találták ki a Balogh Paci Ösztöndíj névre keresztelt átfogó és hosszú távú összeművészeti programot, amibe feltörekvő fiatal művészeket várnak több kategóriában.

A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a kerület által szervezett rendezvényeken fellépőként, illetve kiállítóként bemutatják alkotásaikat, ugyanis céljuk, hogy ezeknek a programoknak a keretében a kerület lakói közelebb kerülhessenek a roma kultúrához, és betekintést nyerhessenek az alkotók műhelymunkájába.

Az ösztöndíjat egy évre lehet majd elnyerni, két korcsoportban pályáztatják a fiatalokat, – köz- és felsőoktatásban tanulók, illetve pályakezdők jelentkezhetnek három művészeti ágban: zeneművészet, képzőművészet és vizuális művészetek, illetve irodalom és előadóművészetek kategóriában.

Az ösztöndíjasok rendszeres havi juttatásban részesülnek. Ennek összege is később kerül ki, az első évben a zeneművészeti ágban összesen 20, a másik két ágban összesen 5-5 helyet hirdetnek meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.