Visszautasította egy oltatlan beteg szívátültetését egy bostoni kórház

járvány
2022 január 26., 05:28
comments 1
photo_camera Brigham and Women's, Boston, Massachusets Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

Levettek a szívátültetésre váró páciensek listájáról egy beteget a Harvard második legnagyobb oktatókórházában, a massachusetsi Brigham and Women'sben, minimum részben azért, mert nem volt beoltva Covid-19 ellen.

A 31 éves DJ Ferguson apja elmondása szerint nem hisz a vakcinában, és az oltás hiánya szerepel a kórház által kiadott indoklásban is. Az intézmény azt közölte a BBC érdeklődésére, hogy irányelveket és protokollt követett a döntése során.

„Tekintettel a rendelkezésre álló szervek hiányára, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az átültetett szervet kapó betegnek a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre” - írták.

A kórház szóvivője szerint az intézmény objektív feltételeket ír elő a transzplantációra jelentkezők számára, köztük életmódbeli kritériumokat és a Covid-19 vakcinát is. A feltételeket azért támasztják, hogy a legjobb esélyt teremtsék meg a sikeres műtéthez, és optimalizálják a beteg túlélését a transzplantáció után, tekintettel az ilyen műtétek során az immunrendszert érő drasztikus terhelésre.

A kórház óvatosan megfogalmazott közleménye arra utalhat, hogy a beteg oltatlan státuszán kívül egyéb tényezők is szerepet játszottak a döntésben, de a beteg adatainak védelmére hivatkozva nem volt hajlandó konkrétumokat megosztani.

Hozzátették, hogy a szervátültetésre váró listán lévő 100 ezer ember többsége öt éven belül nem kap szervet, mert a rendelkezésre álló szervekből hiány van.

Ferguson 2021. november 26. óta van kórházban, és egy örökletes szívproblémában szenved, ami miatt a tüdeje megtelik vérrel és folyadékkal. Ferguson azért sem oltatta be magát, mert aggódott a szívgyulladás, a koronavírus elleni védőoltás egyik lehetséges, ritka mellékhatása miatt.

Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) szerint ez a mellékhatás ritka és átmeneti, és arra biztatják a transzplantációra váró vagy azon átesett betegeket és a közvetlen környezetükben élőket, hogy teljes körűen oltassák be magukat és erősítsék meg szervezetüket.

Az ilyen műtétek után az immunrendszer szinte teljesen leáll, egy közönséges megfázás is végzetes lehet. A rendelkezésre álló szervek szűkösek, és a kórházak nem fogják kiosztani őket olyanoknak, akiknek rosszak az esélyeik az életben maradásra másokhoz - oltatlan betegekhez - képest. Ezt Dr. Arthur Caplan, az NYU Grossman School of Medicine etikai tanszékének vezetője nyilatkozta az ügyben a CBS Newsnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.