Jelentkezzenek be billegő körzetekbe, ajánlotta támogatóinak Londonban Márki-Zay Péter*

POLITIKA
2022 január 27., 08:38
comments 21

Londonban kampányolt szerda este Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt az angliai magyaroknak tartott nyílt fórumot, ahol a szokásos kampányszövegek mellett szó esett a leadott szavazatok biztonságáról és a levélszavazat kiterjesztéséről is. Az eseményen beszédet mondott Csillag Tamás képviselőjelölt, a Momentum londoni alapszervezetének elnöke.

link Forrás

A politikusok a feltétlen voksolásra biztatták a szavazókat, többször kihangsúlyozták, hogy az angliai diaszpóra lehet az idei választáson a mérleg nyelve. Márki-Zay Péter az eseményen rögzített, a Facebook-oldalán elérhető felvétel szerint azt mondta, "azzal is rengeteget tudnak segíteni, különösen a billegő körzetekben [...] jelentkezzen be otthon, a régi lakcímére, vagy a házába, ami ott van", arra kérte a lakcímmel nem rendelkező magyarokat, hogy ha tehetik, jelentkezzenek be egy-egy billegő körzetbe. A londoni rendezvény végén a közönség is tehetett fel kérdéseket, ezek már nem szerepelnek a miniszterelnökjelölt Facebook-oldalán közzétett videóban. Egy olvasónktól kaptunk egy felvételt erről a bő egy órás részről is, ahol Márki-Zay ennél már konkrétabban ajánlgatja a bejelentkezést billegő körzetekbe. "Bárki, aki itt van, az bejelentkezhet egy billegő körzetbe, mert a Fidesz ezt már lehetővé tette [...] Ezért is javasolta Áron, hogy aki csak teheti, április 3-ra egy hosszú hétvégét Magyarországra ütemezzen, ott lehetőleg a körzeti jelöltre is szavazzon, listán is szavazzon" - mondta.*

Idén még kígyózó sorokra számíthatnak az angliai választópolgárok, viszont Márki-Zay biztosította őket, hogy miniszterelnökként támogatni fogja a levélszavazás kiterjesztését. A Momentum politikusa felhívta mindenki figyelmét arra, hogy már csütörtöktől lehet regisztrálni a külképviseleti voksolásra. Április 3-án három helyen, Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ban szavazhatnak a külföldön élő magyarok.

A fórumon többször felmerült a külföldön leadott szavazatok biztonságának kérdése. A jelenlegi szabályozás szerint a külföldi urnákat a helyszínen lezárják, és csak Magyarországon számolják össze a bennük lévő szavazatokat.

“Ilyen alapon bármi megtörténhet a szavazatommal. Eltűnhet, elázhat, esetleg ‘véletlenül’ beleesett egy iratmegsemmisítőbe. Ezt a problémát már többen jelezték a Nemzeti Választási Irodának, de egyszerűen nem kapnak választ.” - nyilatkozta egy hölgy. A diaszpóra tagjai közül ezt többen is problémásnak tartják, hiszen hiányzik az a védőmechanizmus, ami garantálja, hogy pontosan annyi szavazat jusson el a szavazatszámlálókhoz, amennyit az urnában jogszerűen bedobtak.

Sokan voltak kíváncsiak Londonban Márki-Zay Péterre, volt, aki hat órát utazott Walesből
photo_camera Sokan voltak kíváncsiak Londonban Márki-Zay Péterre, volt, aki hat órát utazott Walesből Fotó: Screenshot . Márki-Zay Péter / Facebook

A külföldi szavazópontokon az ellenzék aktivistái a jogi kereteken belül mindent megtesznek a szavazatok megvédése érdekében, mondta erről Csillag. “Az ellenzék idén jelentős figyelmet fordít arra, hogy utánanézzünk a választási megfigyelők jogainak; hogy meddig kísérhetik az urnákat, lemérhetik-e súlyra a be és kipakolásnál. Ezek persze mind törvényes lépések lennének, a kérdés viszont az, hogy a törvénynek az értelmezője, a kormány ezt engedni-e.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.