25 ezerrel többen haltak meg tavaly Magyarországon, mint a járvány előtti utolsó évben

járvány
2022 január 28., 08:31
comments 9

155 ezren haltak meg Magyarországon 2021-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Ez közel 10 százalékkal (13 998) haladta meg a 2020-as adatot, és 20 százalékkal (25 397) a 2019-est, amikor még nem volt koronavírus-járvány. Az operatív törzs jelentései alapján ennél többen, 29 ezren haltak meg tavaly koronavírusban.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ebben a statisztikában tehát minden halálozás benne van, köztük azok, akik a hivatalos nyilvántartás szerint a vírus áldozatai, és azok is, akik egész más okból vesztették életüket.

Ha a teljes halálozást nézzük, a járvány pusztításáról is pontosabb képet kaphatunk, hiszen a halálozásokat a fertőzésen túl befolyásolhatja az egészségügyi rendszer túlterheltsége, ami nem csak a koronavírusos betegeket érinti. Ilyen tényező a fertőzésveszély miatt elhalasztott vagy végleg meghiúsult orvoslátogatások nagy száma, vagy a válsággal kapcsolatos pszichológiai ártalmak, az öngyilkosságok is.

Miközben vannak olyan tényezők is, amik csökkentették a halálozások számát. Tóth G. Csaba közgazdász-demográfus korábbi tanulmánya szerint átlagosan évente 3000 körüli áldozata van az influenzának Magyarországon, de a járványügyi intézkedések miatt 2021-ben lényegében nem volt influenza-járvány. A korlátozások miatt kisebb volt a forgalom, és visszaesett a balesetek száma is.

Január–februárban 12, március–áprilisban 51, május–júliusban 9,2 százalékkal többen, augusztus–szeptemberben 0,1, október–decemberben 5,9 százalékkal kevesebben hunytak el, mint 2020 azonos időszakaiban. A március-áprilisi kiugró többlethalálozás egybeesik a járvány harmadik hullámával, ami máig a legtöbb halálos áldozatot követelte. Látszik, hogy még a lecsengő szakaszban, május-júliusban is jelentős volt a halálozás mértéke.

Augusztus-szeptemberben, amikor szinte a korábbi évvel azonos volt a halálozás mértéke, nem volt járványhullám.

Az október-decemberi számokról pedig érdemes tudni, hogy a KSH több héttel később is korrigálni szokta még a halálozási számokat (ez része a normális adatszolgáltatásnak), ezért elképzelhető, hogy ebben az időszakban még romlani fognak a számok.

A halálozások száma a születésekénél nagyobb mértékben emelkedett, ezért a természetes fogyás a 2020-as 48 664-gyel szemben 62 000 fő volt, ami 27 százalékos emelkedést jelent.Ha népességarányosan nézzük, ezer lakosra 16 halálozás és 9,6 élve születés jutott. Az élve születések aránya 0,1, a halálozásoké 1,5 ezrelékponttal volt magasabb, mint 2020-ban.

Ezen az ábrán a 2015-19-es időszak átlagához mérjük a többlethalálozás mértékét heti bontásban:

link Forrás

A KSH becslése alapján az év végén 9 millió 689 ezren éltek Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.