A vírusügyi kultúrharc új sztárjai Elon Musk kedvencei, a kanadai kamionosok, akik konvojban tartanak a főváros felé

POLITIKA
2022 január 28., 18:57
comments 12
  • Kamionkonvoj indult Kanada nyugati végéből a keleti főváros, Ottawa felé, hogy szombaton a több mint 4 ezer kilométeres út végén az USA-ba átjáró kamionosok kötelező oltása ellen tiltakozzanak. Tömegek integetnek nekik az utak széléről.
  • “A kanadai kamionosok menők” - twitelte ki Elon Musk, a világ leggazdagabb embere, csütörtökön. Amivel Musk foglalkozik, arról százmilliók beszélnek másnap.
  • “A világ elsőszámú kapitalistája kifejezi támogatását a munkásosztály felé” - reagált ugyancsak tweetben Jordan Peterson, a világ egyik legismertebb - és kanadai - konzervatív megmondóembere, akik napok óta kaminoslázban ég.
  • Tucker Carlson, a trumpista-populista szélsőjobb kedvenc amerikai tévése legutóbbi adásában nagy blokkot szentelt a “holdkóros” vírusszabályok ellen tiltakozó sofőröknek.
  • De mi ez az egész? Tényleg megrohamozzák a végén a parlamentet?
A kanadai konvoj támogatói Torontóban 2022. január 27-én.
photo_camera Fotó: Cole Burston/AFP

A sztori a külvilág számára érdektelen kanadai belpolitikai huzakodásként indult. Kanada liberális kormánya még tavaly novemberben döntött arról, hogy idén január 15-ével kötelezővé teszi az oltást a lakosság egy aránylag kicsi és speciális csoportjának, a Kanada és az Egyesült Államok között ingázó kamionsofőröknek. (Amivel egy időben a határ túloldalán az amerikaiak is elrendelik ugyanezt.) A dolog első látásra nem tűnt különösebb konfliktusforrásnak: Kanadában a lakosság több mint 77 százaléka van beoltva, az arány a kamionsofőrök körében közel 90 százalékos és a legnagyobb kamionos szervezeteknek sem volt problémájuk a rendelkezéssel.

Amikor a rendelet két hete életbe lépett, a kötelező oltást elutasító kamionosok mégis zúgolódni kezdtek, a formálódó tiltakozásra pedig azonnal rárepült pár helyi konzervatív politikus. Az így nyilvánossághoz jutó tiltakozók elhatározták, hogy konvojba állva nyugatról keletre átszelik az országot, hogy a mostani hétvégén a keleti oldalon található szövetségi fővárosban, Ottawában tüntessenek. Az akció finanszírozására gyűjtést szerveztek, most hétfőre 46 ezren össze is adtak nekik 3,5 millió dollárt, a menet pedig elindult Ottawa felé. Azóta 70 ezerre nőtt az adományozók száma.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.