A vírusügyi kultúrharc új sztárjai Elon Musk kedvencei, a kanadai kamionosok, akik konvojban tartanak a főváros felé

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 január 28., 18:57
comments 12
  • Kamionkonvoj indult Kanada nyugati végéből a keleti főváros, Ottawa felé, hogy szombaton a több mint 4 ezer kilométeres út végén az USA-ba átjáró kamionosok kötelező oltása ellen tiltakozzanak. Tömegek integetnek nekik az utak széléről.
  • “A kanadai kamionosok menők” - twitelte ki Elon Musk, a világ leggazdagabb embere, csütörtökön. Amivel Musk foglalkozik, arról százmilliók beszélnek másnap.
  • “A világ elsőszámú kapitalistája kifejezi támogatását a munkásosztály felé” - reagált ugyancsak tweetben Jordan Peterson, a világ egyik legismertebb - és kanadai - konzervatív megmondóembere, akik napok óta kaminoslázban ég.
  • Tucker Carlson, a trumpista-populista szélsőjobb kedvenc amerikai tévése legutóbbi adásában nagy blokkot szentelt a “holdkóros” vírusszabályok ellen tiltakozó sofőröknek.
  • De mi ez az egész? Tényleg megrohamozzák a végén a parlamentet?
photo_camera Fotó: Cole Burston/AFP

A sztori a külvilág számára érdektelen kanadai belpolitikai huzakodásként indult. Kanada liberális kormánya még tavaly novemberben döntött arról, hogy idén január 15-ével kötelezővé teszi az oltást a lakosság egy aránylag kicsi és speciális csoportjának, a Kanada és az Egyesült Államok között ingázó kamionsofőröknek. (Amivel egy időben a határ túloldalán az amerikaiak is elrendelik ugyanezt.) A dolog első látásra nem tűnt különösebb konfliktusforrásnak: Kanadában a lakosság több mint 77 százaléka van beoltva, az arány a kamionsofőrök körében közel 90 százalékos és a legnagyobb kamionos szervezeteknek sem volt problémájuk a rendelkezéssel.

Amikor a rendelet két hete életbe lépett, a kötelező oltást elutasító kamionosok mégis zúgolódni kezdtek, a formálódó tiltakozásra pedig azonnal rárepült pár helyi konzervatív politikus. Az így nyilvánossághoz jutó tiltakozók elhatározták, hogy konvojba állva nyugatról keletre átszelik az országot, hogy a mostani hétvégén a keleti oldalon található szövetségi fővárosban, Ottawában tüntessenek. Az akció finanszírozására gyűjtést szerveztek, most hétfőre 46 ezren össze is adtak nekik 3,5 millió dollárt, a menet pedig elindult Ottawa felé. Azóta 70 ezerre nőtt az adományozók száma.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt