A szíriai orosz légvédelem megbolondítja az Izraelbe tartó polgári gépek GPS-ét

külföld
2022 február 01., 07:12
comments 3

A KAN nevű izraeli csatorna riportja szerint polgári gépek pilótái panaszkodnak, hogy néha nehéz leszállniuk Tel Aviv repülőterén, ha a Földközi-tenger felől érkeznek. A gépük GPS-e ugyanis teljesen máshová mutatja őket, mint ahol valójában vannak.

A GPS megbolondulásáért a Szíriában ideiglenesen állomásozó orosz csapatok légvédelme a felelős. A zavarást a Latakia melletti bázisukból intézik. Hasonló GPS-zavarásra egyébként a közelmúltban a Fekete-tengeren is panaszkodtak kereskedelmi hajók.

Orosz katonai gép száll le a latakiai bázisra.
photo_camera Orosz katonai gép száll le a latakiai bázisra. Fotó: Sputnik via AFP

2019-ben már egyszer előfordult az izraeli légtérben anomália, és akkor az izraeli és az orosz kormány a nyilvánosság kizárásával megoldották a problémát. Most ez úgy tűnik, hogy nem sikerült, és a vita kiszivárgott a sajtóba.

Az orosz-izraeli viszony egyébként is terheltté vált az elmúlt napokban. A múlt héten az oroszok bejelentették, hogy ezentúl a harci repülőik részt vesznek a Golán-fennsík közelében járőröző szír gépek felderítő munkájában. Az izraeli légierő ezután ismét bombázott a szír kormány területén lévő bázisokat, Latakia közelében is. Az izraeliek azt állítják, hogy kizárólag iráni vagy Iránból támogatott célpontokat támadnak. (Times of Israel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.