A szíriai orosz légvédelem megbolondítja az Izraelbe tartó polgári gépek GPS-ét

külföld
2022 február 1., 7:12
comments 3

A KAN nevű izraeli csatorna riportja szerint polgári gépek pilótái panaszkodnak, hogy néha nehéz leszállniuk Tel Aviv repülőterén, ha a Földközi-tenger felől érkeznek. A gépük GPS-e ugyanis teljesen máshová mutatja őket, mint ahol valójában vannak.

A GPS megbolondulásáért a Szíriában ideiglenesen állomásozó orosz csapatok légvédelme a felelős. A zavarást a Latakia melletti bázisukból intézik. Hasonló GPS-zavarásra egyébként a közelmúltban a Fekete-tengeren is panaszkodtak kereskedelmi hajók.

photo_camera Orosz katonai gép száll le a latakiai bázisra. Fotó: Sputnik via AFP

2019-ben már egyszer előfordult az izraeli légtérben anomália, és akkor az izraeli és az orosz kormány a nyilvánosság kizárásával megoldották a problémát. Most ez úgy tűnik, hogy nem sikerült, és a vita kiszivárgott a sajtóba.

Az orosz-izraeli viszony egyébként is terheltté vált az elmúlt napokban. A múlt héten az oroszok bejelentették, hogy ezentúl a harci repülőik részt vesznek a Golán-fennsík közelében járőröző szír gépek felderítő munkájában. Az izraeli légierő ezután ismét bombázott a szír kormány területén lévő bázisokat, Latakia közelében is. Az izraeliek azt állítják, hogy kizárólag iráni vagy Iránból támogatott célpontokat támadnak. (Times of Israel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt