590 millió dollárt fizet az amerikai őslakosoknak a Johnson & Johnson az opioidválság miatt

külföld
2022 február 02., 06:40
comments 4

Több száz amerikai őslakos törzsnek fizet kártérítést a Johnson & Johnson és az Egyesült Államok három legnagyobb gyógyszerforgalmazó cége, amiért a törzsek tagjait rászoktatták az opioid tartalmú fájdalomcsillapítókra - írja a New York Times. A cégek összesen 590 millió dollárt fizetnek majd, ami viszont, ahogy a Johnson & Johnson hangsúlyozza, nem jelenti azt, hogy bármiféle jogi felelősséget elismernének azért, hogy rengeteg ember belehalt a gyógyszerfüggőségbe.

Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt két évtizedben legalább 200 ezer amerikai halt bele az opioid tartalmú gyógyszerekbe, amiket a gyógyszergyártók nyomására írtak föl nekik az orvosaik. Ezek a gyógyszergyártók, köztük az opioidkrízis kapcsán a leghíresebb, a Sackler család vezette Purdue Pharma, pontosan tudták, hogy ezek a gyógyszerek nagyon komoly függőséget okoznak, a túladagolásba pedig bele lehet halni, az emberek életénél viszont fontosabb volt a profit.

Johnson & Johnson
photo_camera Johnson & Johnson Fotó: MARIO TAMA/AFP

Az amerikai őslakosokat még az átlag lakosságnál is jobban sújtotta a válság. A Dél-Dakota állambeli Oglala Lakota törzs tagjai az Egyesült Államok legszegényebb emberei közé tartoznak, az ő körükben pedig 100 ezer lakosra 21 opioid okozta elhalálozás esett, kétszer annyi, mint az állam átlaga. Az egész amerikai őslakos népességben pedig 8,7-szer nagyobb volt az esélye annak, hogy egy terhes nő gyógyszerfüggő, mint a teljes amerikai lakosság körében.

A pert 175 törzs indította, az 590 millió dolláros kártérítésből viszont mind az 574, szövetségi állam által elismert törzs kap majd. Az összeg 15 százalékát a jogi költségekre költik, a fennmaradó összegből pedig a gyógyszerfüggőséget kezelő és megelőző programokat támogatnak majd. A Sackler család vezette Purdue Pharma tavaly ősszel 4,3 milliárd dolláros kártérítés kifizetésébe egyezett bele, cserébe azért, hogy ne kelljen jogi felelősséget vállalnia az opioidkrízisért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.