Nemzedékek óta egy család tulajdonában volt, egymilliárd forintnyi euróért kelt el egy festmény Toulouse-ban

MŰVÉSZET
2022 február 04., 20:54
comments 1

A tulajdonosok nagy meglepetésére csaknem egymilliárd forintnyi összegért kelt el egy toulouse-i árverésen pénteken egy angyalt ábrázoló 500 éves festmény, amely nemzedékek óta a család tulajdonában volt.

Bernhard Strigel (1460-1528) német festő L'Ange thuriféraire vętu d'une tunique jaune (Sárgaruhás angyal füstölővel) című, 1520-ban keletkezett művének értékét előzetesen 600-800 ezer euróra becsülték, ám a kép végül 2,8 millió euróért (992 millió forint) kelt el.

A festmény egy toulouse-i család lakásának egyik szobájában egy ágyon hevert, egy halomban egy csomó más képpel. A család egy biztosítási szerződés érdekében becsültette fel értékét, amelyet az Artpaugée aukciósház 600-800 ezer euróra (212-283 millió forint) taksált.

Pauline Maringe, az aukciósház becsüse elmondta, hogy a festmény kivételesen jó állapotban maradt fenn ahhoz képest, hogy öt évszázadot élt meg.

A sárgaruhás angyal egy oltárkép része lehetett, együtt egy másik, hasonló témájú, de vörös árnyalatú festménnyel, amelyet az Abu Dzabi Louvre vásárolt meg nemrég. Az aukciósház nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a sárga angyalt is a közel-keleti országban működő Louvre-múzeum vásárolta-e meg, csak annyit közölt, hogy egy "intézmény" volt a vevő.

A szárnyasoltár középső képének holléte nem ismert.

A most elkelt festmény nemzedékről nemzedékre öröklődött a toulouse-i nagypolgári családban, ahol A családot védelmező angyal címen emlegették. Tudták, hogy értékes kép, de azt nem, hogy ilyen kivételes jelentőségű.

A festmény legkorábbi franciaországi nyoma 1816-ra nyúlik vissza, amikor a két tömjénező angyalt szétválasztották. Bernhard Strigel, az alkotó I. Miksa (1459-1519) német-római császár portréfestője volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.