Több RMDSZ-es vezető is jelezte Márki-Zaynak, hogy nem fogadják, ha Erdélybe látogat

POLITIKA
2022 február 04., 11:46
comments 54

Nyilvánosságra hozott egy ősszel írt levelet a Székelyhon, amiben több RMDSZ-es polgármester is megüzente Márki-Zay Péternek, hogy nem fogadják, ha Erdélybe látogat. A levélben, amit négy megyei tanácselnök és négy megyeszékhely polgármestere írt alá, többek között azt írták, hogy bár jó és fontos lépésnek tartják, ha a magyarországi ellenzék a határon túli magyarokra is figyelni akar, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a „magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki”. De náluk ez az idő még nem jött el:

Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei.”

De az sem tetszik nekik, hogy Márki-Zayék példának tartják a romániai korrupcióellenes ügyészség működését, mert az több erdélyi, székelyföldi magyar vezetőt bilincsbe verve vitt el.

Hajnalban a családjukra rontottak, és mint köztörvényes bűnözőket, úgy hurcolták meg ezeket a vezetőket saját közösségük előtt, később a bíróság kimondta: ártatlanok. [...]Romániában a Kövesi által vezetett ügyészséget eszközként használták a magyar közösségi vezetők hiteltelenítésére, lefejezésére. Nem éreztük akkor a magyar ellenzék támogatását, nem hallottuk felháborodásukat az önkényes intézkedések kapcsán: akkor nem érkeztek hozzánk megkeresések, együttérző levelek. Felettébb aggasztónak tartjuk, hogy Önök ugyanezt akarják Magyarországon: az ügyészséget politikai célokra használni.”

Valamint az ellenzék alkotmányozási tervei miatt is aggódnak, mert nekik elengedhetetlenül fontos „egy politikailag stabil anyaország”. Ugyanakkor az országgyűlési választás után minden politikai szervezet vezetőjével hajlandók tárgyalni.

A levelet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írták alá.

Még októberben Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád a kommentelőket kérdezte meg, hogy fogadja-e Márki-Zayt, aztán levette a posztot. Nemrég pedig Lázár János választókörzetéből jelezte 15 polgármester, hogy nem fogadják az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, aki ebben a körzetben egyéni képviselőjelöltként is indul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.