A bíróság beengedte volna a sajtót a kórházakba, de a kormány villámgyorsan elintézte, hogy maradjon a kitiltás

járvány
2022 február 05., 06:50
comments 53

Máris reagált a kormány a Fővárosi Törvényszék szerdai döntésére, miszerint a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs joga arra, hogy a koronavírus-járvány idején kitiltsa a sajtót a kórházakból. Erre péntek este Orbán Viktor aláírt egy kormányrendeletet,

aminek értelmében a veszélyhelyzet alatt mégis ki lehet tiltani a sajtót az egészségügyi intézményekből. A hazai sajtó az egész járvány alatt hiába kért engedélyt arra, hogy bemutathassa a COVID-osztályok küzdelmét, senkit sem engedtek be, így magyarul csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, illetve a dunaszerdahelyi kórház munkáját bemutató riportokon keresztül lehetett megismerni a kórházakra nehezedő nyomást. Magyarországon leginkább csak Orbán kameráját engedték be a kórházakba.

A kitiltás miatt a Telex a TASZ segítségével indított pert, aminek a végén a bíróság kimondta, hogy nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe. Az Emmi pedig csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és nem volt olyan jogszabály, ami alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna.

A bírósági ítélet után elvileg a egészségügyi intézmények vezetői dönthették volna el, kiket engednek be forgatni, de ezt most felülírta a pénteki határozat.

A Kormány 33/2022. (II. 4.) Korm. rendelete az egészségügyi intézmények működési rendjének egyes veszélyhelyzeti szabályairól
photo_camera A Kormány 33/2022. (II. 4.) Korm. rendelete az egészségügyi intézmények működési rendjének egyes veszélyhelyzeti szabályairól Forrás: Magyar Közlöny 2022. évi 20. szám

Ennek értelmében mostantól a veszélyhelyzet alatt az Operatív Törzs határozhatja meg az egészségügyi intézményeknek a sajtóval való kapcsolattartás rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét. Mivel az Operatív Törzs egyik vezetője Kásler Miklós, akinek a minisztériuma a perben végig a sajtó kitiltása mellett érvelt, sejthető, hogy marad az eddigi gyakorlat.

A rendelet a közfinanszírozott állami, egyházi vagy önkormányzati fenntartásban vagy tulajdonban működő járóbeteg-, illetve fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket és az orvos- és egészségtudományi képzést végző felsőoktatási intézmény klinikai központjait érinti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.