Ukrajna találkozót kért az oroszoktól

külföld
2022 február 14., 06:25

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az „átláthatóság” érdekében találkozóra hívta az orosz vezetést. Szeretné, ha ez két napon belül meg is történne. Minderre szerinte az EBESZ szervezete és az annak keretében az európai országok által 1990-ben aláírt bécsi dokumentum szolgálhat alapul. Ez előírja a katonai transzparenciát. Így megkérdezhetnék az oroszoktól, hogy mégis miért pakolták tele az ország határát katonákkal és fegyverekkel. A hírről beszámoló BBC oldalán erről egy kiváló térkép is található.

Rádiós ukrán katona.
photo_camera Rádiós ukrán katona. Fotó: EyePress via AFP

A hétvégén több ország is Ukrajna elhagyására szólította fel az állampolgárait, és már a magyar külügy is arra figyelmeztet, hogy nem biztos, hogy tudják garantálni az oda utazók épségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bár megköszönte az Egyesült Államok segítségét, amely az elmúlt napokban érkezett az országba elsősorban fegyverek formájában, ugyanakkor pánikkeltésnek nevezte azokat a megszólalásokat, amelyek inváziót vizionálnak. Ő ugyanis azt mondja, nem látott még bizonyítékot arra, hogy Oroszország valóban országa megszállására készülne. A legfontosabb, hogy fenntartsák a diplomáciai megoldás lehetőségét - mondta Zelenszkij.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.