Nagyapja szívgyógyszerei miatt lehetett pozitív Valijeva doppingtesztje

olimpia
2022 február 15., 09:51
comments 5

Kamila Valijeva jogi képviselői szerint a műkorcsolyázó nagyapjának szívgyógyszerei jelezhettek be a doppingteszten, írja a Guardian. A gyógyszer trimetazidint tartalmaz, amit koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére szoktak alkalmazni, de doppingszerként is használható. Valijeva ügyvédje szerint könnyen előfordulhat, hogy nagyapjával ugyanabból a pohárból ittak, és így került trimetazidin a szervezetébe.

Hosszú hallgatás után a versenyző is nyilatkozott az orosz sajtónak: „az elmúlt pár nap érzelmileg nagyon megterhelő volt számomra. Ezek egyszerre örömkönnyek és a bánat könnycseppjei, de természetesen boldog vagyok, hogy részt vehetek az olimpiai játékokon. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy képviseljem az országunkat”.

Valijevaról a csapatverseny után derült ki, hogy karácsonykor volt egy pozitív doppingtesztje, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) azonban ennek ellenére felfüggesztette Valijeva eltiltását. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (WADA) viszont a Nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) vitte az ügyet. A CAS hétfőn végül úgy döntött, Valijeva elindulhat a téli olimpián a női műkorcsolyázók versenyében. A hét órás meghallgatásról, amin a versenyző az olimpiai faluból, online vett részt, azt mondta, hogy az eset megtanította, hogy a felnőtt élet “bizonyos mértékig igazságtalan lehet”, de úgy érzi, ez egy olyan szakasz az életében, amin át kell esnie.

A döntés nincs hatással a csapatverseny végeredményére, továbbra is kérdéses, hogy az oroszok átvehetik-e az aranyérmet. Hónapokba is telhet, mire az ügyben döntés születik.

Az olimpia után az Orosz Doppingellenes Ügynökség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vizsgálja majd az ügyet. De még ha az orosz nyomozás tisztázza is, valószínűleg fellebbeznek az ítélet ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.