Műtüdős kezeléssel mentették meg két covidos kismama életét Szegeden

járvány
2022 február 17., 05:12

A keringési- és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel (extracorporeal membrane oxygenatior) mentették meg két koronavírus okozta súlyos megbetegedésben szenvedő kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - írta honlapján szerdán a felsőoktatási intézmény.

A cikk szerint az egyik kismama december 7-én esett át császármetszésen Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID intenzív osztályra került. Másnap állapota instabillá vált, december 9-én pedig Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével - a kórház kérésére - Gyulán, egy magukkal vitt ECMO-gépre kapcsolták a fiatal édesanyát. A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették ECMO-kezelésben. Az édesanyát január 18-án jó állapotban a békéscsabai intenzív osztályra szállították. Február 1-jén pedig hazamehetett férjéhez és három gyermekéhez.


Egy másik kismama január 3-án, szintén császármetszéssel hozta világra gyermekét a kecskeméti kórházban, ahonnan a helyi COVID intenzív osztályra került. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult. A kismamát a szegedi szakemberek január 5-én kapcsolták ECMO-berendezésre, majd az SZTE-re szállították. A kismamát kilencnapos ECMO-kezelés, majd a tradicionális lélegeztetési terápiát követően február 1-jén jó állapotban szállították a kecskeméti kórházba.

Babik Barna professzor hangsúlyozta, a megyei kórházak szakembereit dicséri, hogy az anyák állapotát a rendelkezésre álló eszközeikkel fenntartották, és időben felvették a kapcsolatot az SZTE-vel. Az újszülöttek mindkét esetében egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott.

Az egyetemi tanár kifejtette, az SZTE klinikai központja regionális feladatokat lát el, korábban egy kiskunhalasi pácienst is elláttak, és jelenleg is kezelnek egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget Csongrád-Csanád megyéből.

(MTI)

A címlapkép illusztráció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.