Hiába hívták őket, 1991 óta először nem mentek el az oroszok a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára

külföld
2022 február 18., 20:20
comments 1

A NATO-ban és az Európai Unióban együttműködő partnerek összetartása meglepte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de Moszkva továbbra is igyekszik ürügyet találni az Ukrajna elleni támadásra, és nem valósította meg bejelentett csapatkivonását az orosz–ukrán határ térségéből – mondta az MTI hírösszefoglalója szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián pénteken, amelyet 1991 óta először orosz résztvevők nélkül tartanak.

Az amerikai diplomácia vezetője a világ legrangosabb biztonságpolitikai tanácskozásának első napján a Nyugat gazdasági erejét kiemelve rámutatott, hogy Oroszország és Kína együtt a globális hazai össztermék mintegy 20 százalékát képviseli, a NATO-tagállamok részaránya viszont 40 százalékos. Ha a Nyugat összefog, sok mindent el lehet érni, fejtette ki. Ugyanakkor szerinte Moszkvát nem sikerült eltántorítani az Ukrajna elleni támadás szándékától, és „álprovokációkkal” megpróbál ürügyet kreálni erre.

photo_camera Annalena Baerbock és Anthony Blinken külügyminiszterek pódiumbeszélgetnek a müncheni biztonságpolitikai konferencián Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Az orosz háborús fenyegetés változatlanul nagyon is valós, emelte ki a pódiumbeszélgetés másik résztvevője, Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió beszámolója szerint elmondta, hogy akár az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszer második vezetékpárja, az üzembe helyezésre váró Északi Áramlat 2 ügye is megkérdőjeleződhet.

Az orosz mozgósítás az ukrán határ térségében nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa ellen jelent fenyegetést, mondta Annalena Baerbock, aki a válság fő tétjének azt a kérdést nevezte, hogy a nemzetközi kapcsolatok formálásának rendező elve a kölcsönösen elfogadott szabályokon nyugvó együttműködés lesz-e, vagy a befolyási övezetek rendje az 1945-ös jaltai konferencia mintájára.

Az 58. konferenciát megnyitó köszöntőjében a tanácskozás szervezőbizottságának 15 év után távozó elnöke, Wolfgang Ischinger kifejezte sajnálatát Oroszország távolmaradása miatt. Elmondta: mindig igyekeztek gondoskodni arról, hogy az eseményen minden nézőpont megjelenjen. Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Szergej Lavrov orosz külügyminisztert meghívták, ám ők arra hivatkozva hárították el a részvételt, hogy a konferencia „elveszítette az objektivitását”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.