Szendvicsben csempésztek ki atomtitkokat - bűnösnek vallották magukat

külföld
2022 február 19., 07:05
comments 1

Diana Toebbe is bűnösnek vallotta magát, amiért segített férjének, amikor a férfi atommeghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos titkokat próbált meg eladni egy idegen országnak - írta a BBC.

Mint a periratokból kiderül, Jonathan ­Toebbe, aki a washingtoni haditengerészet nukleáris fejlesztőmérnökeként dolgozott, a munkahelyéről kicsempészett műszaki információkat árult – felesége, Diana közreműködésével – atommeghajtású tengeralattjárókról.

A volt tanárnő három évet kaphat a szövetségi ügyészekkel kötött vádalku alapján. Férje szintén bűnösnek vallotta magát, ő akár 17 év börtönt is kaphat. A BBC korábbi írása szerint Toebbe 2020 áprilisában felvette a kapcsolatot egy külföldi kormánnyal, amely számára korlátozott adatokat bocsátott, hozzátéve hogy további információkat tudnak tőle vásárolni. Ezt követően titkosított levelezésbe kezdett egy magánszeméllyel, akiről azt hitte, hogy a külföldi kormányt képviseli, ám az illető valójában FBI-ügynök volt.

Több hónapos levélváltást követően a felek megegyeztek, hogy a házaspár 100 ezer dollárért cserébe átadja a titkos információkat. Idén júniusban aztán a Toebbe-házaspár Nyugat-Virginiába utazott, hogy átadják az adatokat, mégpedig egy mogyoróvajas szendvicsbe csomagolt SD-kártyán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.