A HATALOM BŰNÉÉRT MOST IVÁNYI GÁBORÉKAT TESZIK BŰNÖSSÉ

POLITIKA
2022 február 21., 17:11
comments 11

Este hat órától tüntetést szerveztek az ellenzéki pártok az Oltalom Egyesület Dankó utcai központjához, amelyet hétfőn reggel megszálltak a NAV nyomozói. Az adóhatóság képviselőinek közlése szerint költségvetési csalás miatt nyomoznak az épületben, amely az Iványi Gábor vezette karitatív szervezetnek és egyházának, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek is a központja.

Az épületnél, és végül az épületben délután már tartottak egy tiltakozó megmozdulást civilek és ellenzéki politikusok. A NAV nyomozói nem akarták beengedni az épületbe a tiltakozókat, akik végül részben egy ablakon bemászva, majd a kapun benyomulva behatoltak az épületbe. Bent is volt lökdösődés, a nyomozók ugyanis nem akarták fölengedni az embereket az emeletre, ahol "bűnjeleket" gyűjtöttek. Végül a parlamenti képviselőket és Iványit oda is fölengedték, tájékoztatást viszont nem adtak az ügyben.

photo_camera Pikó András józsefvárosi polgármester szerint a hatalom a saját bűnéért teszi most bűnössé Iványi Gáborékat Fotó: Kiss Bence/444

Iványi Gábor a helyszínen fegyveres egyházüldözésnek nevezte a NAV eljárását. Azt is mondta, hogy nála az előző rendszerben is volt házkutatás, akkor is politikai okokból, de azt még akkor sem tették meg, hogy egy családtagját túszul ejtették - az öccsét reggel óta nem engedték ki az épületből a nyomozók -, hogy ők megpuhítsák. Azt is mondta, hogy a nyomozók betörtek az irodájába és lecserélték annak zárját.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A helyszínen lévő ellenzéki politikusok koncepciós eljárásnak és bosszúhadjáratnak minősítették a házkutatást, amit Orbán Viktor egy hajléktalanokat segítő 70 éves lelkész ellen indított.

Karácsony Gergely főpolgármester, Iványi Gábor lelkész és Donáth Anna, a Momentum elnöke a pódiumon.
photo_camera Karácsony Gergely főpolgármester, Iványi Gábor lelkész és Donáth Anna, a Momentum elnöke a pódiumon. Fotó: Kiss Bence/444

Az Iványi által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget évekkel ezelőtt megfosztották egyházi státuszától, ennek ellenére az több karitatív intézményt tart fenn. Az egyébként is anyagi gondokkal küszködő szervezet számlájáról tavaly év elején közel 250 millió forintot inkasszált a NAV. Iványi beismerte, hogy a szervezetnek adótartozása van, de ezt visszafizetnék, ha a kormány kifizetné azt a 12 milliárd forintot, amellyel a szervezetnek tartozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.