Emir Kusturica lett az orosz hadsereg színházának főigazgatója

külföld
2022 február 22., 09:10
comments 20

Azonnal igent mondott Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter hétfői felkérésére, így Emir Kusturica boszniai szerb filmrendező lesz az orosz hadsereg színházának főrendezője.

photo_camera Emir Kusturica

Sojgu a Kusturicával “régóta fennálló baráti kapcsolataikra” hivatkozott. Putyin hadügyminisztere ezzel nem túlzott. Kusturica annyira lelkes támogatója Putyinnak, hogy 2012-es - harmadik - elnöki beiktatásán díszvendég is volt. A szerb nacionalista filmes felkérésének időzítése azért sem véletlen, mert Kusturica egyszer már nyíltan támogatta a putyini Oroszország Ukrajna elleni területszerző háborúját. 2014 elején, nem sokkal Krím félsziget annektálása előtt azt nyilatkozta, hogy

“Oroszországnak meg kell védenie az Ukrajnában élő oroszokat.”

Putyin elnök két évvel később a Barátságrenddel tüntette ki a filmrendezőt. Emir Kusturica a mostani orosz felkérésre nyilatkozatban reagált:

“Nagy megtiszteltetés Szergej Sojgu felkérése, hogy legyek a színház főigazgatója. Az orosz hadsereg házi színpadának komoly történelme és hagyományai vannak. A terveink szerint többek között olyan híres filmek sztoriját vinnénk színpadra, mint a Szállnak a darvak.”

A Szerbiában élő filmrendező azt is mondta, hogy “abban a világban, amelyikben az értékek nagyon gyorsan változnak”, ő megpróbál ragaszkodni a klasszikus értékekhez.

(via Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.