Nyílt levélben fordult a kárpátajai magyarokhoz az ismert ukrán költő, hogy lobbizzanak az Orbán-kormánynál a fegyverszállítások ügyében

külföld
március 1., 15:37
comments 29
photo_camera Andrij Ljubka

A Facebookon közétett nyílt levélben fordult a kárpátaljai magyarokhoz Andrij Ljubka, Kárpátalján felnőtt ismert ukrán költő, író, fordító. Ljubka szerint attól a néptől, amelynek fővárosát 1956-ban orosz tankok rombolták, különösen visszás dolog, hogy betiltsa az Ukrajnának szánt fegyverek átszállítását a saját területén.

Ljubka levelét angol nyelven tette közzé, de saját magyar fordítását is hozzátette kommentben.

„Magyarország betiltotta a halált okozó fegyverek átszállítását Ukrajna részére saját területen keresztül. Szerintem ez nem csupán csak egy barátságtalan gesztus, hanem egy aljas, gyáva és egyben szégyenletes tett miközben az egész világ segítséget nyújt számunkra. Főleg attól a néptől melynek fővárosát 1956-ban orosz tankok rombolták”

– kezdi üzenetét Ljubka, majd azt kéri a kárpátaljai magyaroktól:

„...forduljatok azzal a kéréssel Magyarország Kormánya felé, hogy ezt a döntését bírálja felül. Facebook bejegyzések, kollektív levelek és petíciók benyújtásával… Végül is Kárpátalján kettő Magyar politikai part is létezik - itt a cselekedetek ideje.”

A költő azzal érvel, hogy

„ez az aljas háború ellenetek is szól, Ukrán Magyarok ellen. (...) Ukrajnát segítve, Magyarország Kormánya nektek is segít."

“Ma az európai értékek, szabadságunk, választási jogunk, szuverenitásunk es függetlenségünk miatt harcolunk és halunk meg. Azért harcolunk ma, hogy az EU tagállama lehessünk ami a Kárpátaljai Magyarok érdeke is egyben"

– írja a költő, nyílt levele vége felé pedig megvillant még egy szempontot. Ljubka szerint Ukrajna a gyakorlatban képes megoldani a fegyverszállítmányok ügyét, hiszen vannak olyan szomszédai, amelyek Magyarországgal ellentétben támogatják, szóval szerinte nem ez az egyedüli érv a szállítások engedélyezése mellett. Hanem az, hogy a háború után az ukránok hogy fognak a helyi magyar kisebbségre nézni:

„Legfőképpen a méltóságunkról szól ez, hisz nekünk veletek egy országban kell élnünk és egymásnak szemébe kell néznünk, kezet kell adnunk majd. Szeretném ha a háború után nem lenne szégyenérzete senkinek.”

A teljes nyílt levél itt olvasható el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt