Negyedik hete engedetlenek a tanárok

oktatás
március 7., 13:45
comments 1

Folytatódik a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma, immár negyedik hete. Február 14. óta minden nap megtagadják a munkát néhány iskolában, hogy tiltakozzanak a kormány sztrájkrendelete ellen.

Közben az akciósorozatot elindító pedagógusok felhívásban hívnak minden munkavállalót polgári engedetlenségre március 16-án, amennyiben a kormány addig nem vonja vissza a jogszabályt.

A Budapest XIV. kerületében lévő Kaffka Margit Általános Iskolában 20 tanár tiltakozott, 7.45 és 10.30 között nem vették fel a munkát.

„Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést mind a diákok, mind a tanárok és nem pedagógus alkalmazottak számára. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy valóban a diákokért dolgozhassunk. Hisszük, hogy az iskolákban tanuló diákok megérdemlik, hogy kiálljunk értük, és azért, hogy egy jobb oktatási rendszerben, minőségi oktatást kaphassanak.”

A budapesti Farkasréti Általános Iskolában a 70 fős tantestületből 15-20 pedagógus tagadta meg a munkát az egyik tiltakozó elmondása szerint.

A PDSZ élő videójában az iskola egyik tanára azt mondta, reggel több szülő megállt és támogatásáról biztosította őket. Egy tanárnő pedig elmondta, az ő iskolájuk is érintett a szaktanár-hiányban, lassan két éve nincs náluk kémiatanár. Elmesélte, van olyan kollégája, aki a fizetetlen túlórák miatt többet keresett akkor, amikor az életpályamodell szerint alacsonyabb minősítésben volt, mint most. Gyakornokként ugyanis kifizették neki a túlórákat, Pedagógus I. minősítésben viszont nem, így hiába több az alapfizetése valamivel, tízezrekkel keres kevesebbet.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskolában huszonnyolcan tiltakoztak, ők azt írták, az Ukrajnában folyó háborúra való tekintettel akciójukat nem polgári engedetlenség formájában valósítják meg.

A Gödöllői Damjanich János Általános Iskolában 18 pedagógus tagadta meg a munkát 11:00 és 14:00 között, 6 kollégájuk támogatói nyilatkozatot írt alá. Közleményükben azt írják, a háborús helyzetre tekintettel úgy döntöttek, hogy szolidaritásukat kifejezve sötét ruhában jelennek meg.

photo_camera A Gödöllői Damjanich János Általános Iskola engedetlen tanárai.

„Amikor kiállunk jogainkért, elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. A fokozatosan romló oktatási körülmények, a diákokat és pedagógusokat sújtó értelmetlen túlterheltség, a tananyag korszerűtlensége, a megalázóan alacsony bérek miatti pályaelhagyás egyre inkább veszélyezteti a színvonalas oktatást és nevelést, gyermekeink és Magyarország jövőjét.”

Az ecseri Laky Ilonka Általános Iskolában 17 dolgozó vett ma részt polgári engedetlenségi akcióban 8 és 9 közt, emellett ketten szolidaritási nyilatkozatot írtak alá.

photo_camera Ecseri engedetlenek.

A Veresegyházi Katolikus Gimnáziumban 9 pedagógus élt a polgári engedetlenség eszközével, akciójukat 14 kollégájuk támogatta.

„Meggyőződésünk, hogy az oktatás válságának a megoldása nem pártpolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés, és azonnali beavatkozásra van szükség, világnézeti és politikai hovatartozástól függetlenül.

Egyházi iskolában tanító tanárként valljuk: felelősséggel tartozunk nemcsak saját diákjaink, iskolánk és valamennyi egyházi iskola, hanem a magyar oktatás egésze iránt.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt