Kórházat, iskolát, lakóházat lőnek az oroszok Mariupolban, ahol már meg kellett ásni az első tömegsírt

külföld
2022 március 09., 09:22
comments 11

Az elmúlt napokban rendszeresen a brit Channel 4 jelentkezik a legerősebb helyszíni tudósításokkal az orosz invázió alatt álló Ukrajnából, de a kedd esti híradó elején bejátszott 10 perces riport különösen felkavaró volt.

link Forrás

A brit csatorna stábja Mariupolban forgatott. Az oroszok hosszú napok óta tartják ostrom alatt a várost, és hiába ígérték négy napon át azt, hogy napközben engedik elmenni az embereket, minden egyes alkalommal megszegték a szavukat, és tűz alatt tartották a menekülő útvonalakat.

A városban nincs élelmiszer, nincs áram, nincsenek gyógyszerek, éjszaka pedig mindenki óvóhelyekre menekül az orosz rakéták elől. Mint a riportban elhangzik, az emberek rendkívül gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, de közben nyilván csapdába zárva érzik magukat, ez pedig feszült helyzetekhez vezethet.

„Miért ne sírnék? Az otthonomat akarom, a munkámat akarom. Annyira szomorú vagyok az emberek miatt, a város miatt, a gyerekek miatt” – mondja az óvóhelyen egy fiatal nő.

Mariupolban hetedik napja nincs gáz és víz. Egy férfi a tüzérségi támadásban megrongálódott háza udvarán gyújt tüzet étele megmelegítéséhez.
photo_camera Mariupolban hetedik napja nincs gáz és víz. Egy férfi a tüzérségi támadásban megrongálódott háza udvarán gyújt tüzet étele megmelegítéséhez. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A csatorna riportere szerint több száz holttest heverhet a városban, amit még senki nem tudott összegyűjteni. Ezt megerősíti Szerhij Orlov alpolgármester is, aki elmondta, hogy hétfőn kellett először tömegsírt ásniuk, akkor 33 embert temettek el egyszerre, de nagyon sok lehet odakinn a halott, képtelenség összeszámolni.

Orlov beszélt arról is, hogy kedden ismét megpróbálták kimenekíteni az embereket, de ismét fel kellett adniuk az orosz támadás miatt, és a humanitárius segítség sem tudott bejutni a városba. Az alpolgármester megerősítette azt az értesülést is, hogy a városból kivezető utak mentén az oroszok aknákat telepítettek.

Az orosz bombázásokban a város egyik kórháza teljesen megsemmisült, és a politikus szerint lehetett ugyan az oroszok eredeti terve az, hogy a lakóival együtt foglalják el a várost, de az ukrán hadsereg ellenállását látva taktikát váltottak, és lakóházat, iskolát, kórházat, mindent lőnek, a földdel akarják egyenlővé tenni Mariupolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.