Nők tüntettek Szudánban, miután a biztonsági erők csoportos nemi erőszakot követtek el egy fiatal nő ellen

külföld
2022 március 16., 14:16

Egy tinédzser lány ellen elkövetett erőszak miatt tiltakoztak kedden szudáni nők az ország fővárosában, Kartúmban és más vidéki városokban. A lányt a biztonsági erők tagjai erőszakolták meg csoportosan. A 18 éves nő elmondása szerint hazafelé tartott, amikor a rendőrök megállították a kisbuszt, amin utazott, és olyanokat kerestek, akik részt vettek az aznapi kormányellenes tüntetéseken. Az utasok azt mondták nekik, hogy nincs köztük ilyen, de a rendőrök könnygázt fújtak a buszba, és amikor a nő megpróbált leszállni és elmenekülni, megerőszakolták és megverték.

Sulaima Ishaq, a szudáni szociális fejlesztési minisztérium nők elleni erőszakkal foglalkozó osztályának vezetője elmondta, hogy az elmúlt hetekben számos, nők és férfiak ellen elkövetett szexuális zaklatásról számoltak be annak a helynek a közelében, ahol a fiatal nőt megtámadták. Azt mondta, a biztonsági erők egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a taktikát, hogy csökkentsék a tüntetéseken résztvevők számát.

Szudánban tavaly október óta folyamatosak a tüntetések, miután a katonai vezetés puccsot hajtott végre az országot vezető ideiglenes kormány ellen. A tüntetések során ez idáig körülbelül nyolcvanan haltak meg és több százan megsebesültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.