Öt új fáraókori sírt fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban

régészet
2022 március 20., 11:05
comments 4

Régészek öt új fáraókori sírt találtak Szakkarában, a nekropoliszban, ami az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek az egyik legősibb temetője. A sírokban nagyon jó állapotú falfestmények maradtak fenn.

Mostafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője az egyik újonnan feltárt sír festményeinél.
photo_camera Mostafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője az egyik újonnan feltárt sír festményeinél. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A megtalált sírokba az Óbirodalom és az első átmeneti kor magasrangú tisztségviselőit temették, több mint négyezer évesek - közölte a turizmus és antikvitások minisztériuma. I. Nemtiemszaf (uralkodói nevén Merenré) piramisa mellett helyezkednek el, a festmények mellett nagy kőkoporsókat, fakoporsókat, kis szobrokat és edényeket is találtak bennük.

Szobrocskák az egyik sírban.
photo_camera Szobrocskák az egyik sírban. Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

Szakkara Kairótól mintegy 30 kilométerre fekszik, és a nekropolisz 7 km hosszúságú. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.