Azt ígérték, hogy visszafogják magukat, de Csernyihivet folyamatosan bombázzák az oroszok

  • Az amerikaiak szerint inkább kamu az orosz csapatvisszavonás, mint nem.
  • Műholdképeken is látszik az óriási pusztítás Mariupolban.
  • Ukrán jelentések szerint azonban kedd este még harcoltak a térségben.
  • Az ukrán delegáció semlegességet ajánlott, nem csatlakozna a NATO-hoz, cserébe biztonsági garanciákat kér.
  • Az ukránok 15 éves konzultációs periódust ajánlottak a Krím-félszigettel kapcsolatban.
  • Az ukrajnai háború ötödik hete. Az első, a második, a harmadik és a negyedik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
2022 március 30., 20:09

Az orosz titkosszolgálat terjeszti a videót, amin egy mariupli lány szóról szóra felmondja, amit az orosz hadsereg propagál

Ljubov Usztinova március 20-án érkezett Oroszországba. Családja érdemben nyolc nappal később tudott csak beszélni vele, nővére szerint az oroszok addig folyamatosan faggatták, mert szabotőrnek tartották. A vallomásáról készült videót az orosz titkosszolgálat, az FSZB küldte szét az orosz állami sajtónak, ami aztán a forrás megjelölése nélkül kezdte terjeszteni.

A cikk folytatódik

2022 március 30., 19:47

Szlovákia 35 orosz diplomatát utasít ki

link Forrás

"Tevékenységük nem állt összhangban a Bécsi Egyermény előrásaival" - indokolta a döntést a Twitterén Eduard Heger miniszterelnök. Ez a diplomácia körmönfont, udvarias nyelvén azt jelenti, hogy ezek a "diplomaták" valójában diplomáciai fedésben dolgozó orosz hírszerzők voltak, amire az is utal, hogy Heger szerint a döntést "az illetékes szlovák titkosszolgálatok jelentései alapján" hozták meg. (Via HVG)

2022 március 30., 19:24

Az amerikaiak értesülései szerint félrevezették Putyint hadserege vezetői

"Van arról információnk, hogy Putyin úgy érezte, az orosz hadsereg félrevezette, és ez folyamatos feszültségekhez is vezetett közte és a hadvezetés között. Úgy hiszsük, hogy Putyint félretájékoztatták arról, milyen gyengén teljesít az orosz haderő, és hogy mennyire megbénítják a szankciók az orosz gazdaságot, mert közeli tanácsadói félnek elárulni neki az igazságot. Mindezek alapján egyre világosabb, hogy Putyin háborúja stratégiai tévedés volt, ami hosszú távon meggyengíti és egyre inkább elszigeteli Oroszországot" - közlte Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója. (Via The Guardian)

2022 március 30., 19:20

Rakétacsapást mértek a közép-ukrajnai Dnyipro városára

link Forrás

Az egymillió lakosú nagyváros hatóságai egyelőre nem közölték, hogy mi lehetett az orosz rakétacsapás célpontja - a város messze van a fronttól, vagyis ballisztikus, vagy cirkálórakétával, esetleg repülőről indítható hiperszonikus rakétával támadhatták a várost, amire eddig csak két rakétát lőttek ki a háború során, melyek közül az egyik súlyosan károsította a város repterét. A rakétacsapásról a város polgármestere is posztolt, de érdemi információkat ő se közölt:

link Forrás

(Via The Guardian)

2022 március 30., 19:12

Még mindig veszélyes a helyzet Irpinyben

Továbbra is szükség van a humanitárius mentőakcióra a városban, közölte Olekszandr Markusin, a minap felszabadított Irpiny polgármestere, mert a helyzet "még mindig veszélyes". A szomszédos Bucsa, illetve a közeli Hosztomel és Vorzel még mindig az oroszok kezén van, akik "mégm mindig lövik a várost" Grad rakétasorozatvetőket, tüzérséget, aknavetőket bevetve. Az elmúlt két napban 500 irpinyit, köztük sebesülteket menekítettek ki a városból. "Én magam körübelül ötven gyermeket és száz felnőttet vittem ki. Rengeteg az elpusztult épület, iskola és óvoda. Vannak társasházak, amelyek teljesen megsemmisültek" - mondta. (Via Unian Telegram)

2022 március 30., 19:06

"Hogy érdemi eredményeket érjünk el, ahhoz elnöki szintű tárgyalások kellenek"

magyarázta a Szabadság Rádiónak Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak, hogy az ukránok szerint miért Zelenszkij és Putyin közvetlen tárgyalásaival kéne folytatódnia a békefolyamatnak. Szerinte "mindent, amire ehhez szükség volt, a tárgyalási folyamat során előkészítettünk. Vagyis készülhetünk az elnöki csúcstalálkozóra, bár ennek még nincs konkrét dátuma, mert ez egy szervezési folyamat".

Volodimir Zelenszkij már március 20-án is jelezte, hogy kész személyesen tárgyalni Putyinnal. "Már két éve készen állok erre. És úgy hiszem, hogy enélkül nem tudunk véget vetni a háborúnak" - mondta akkor Zelenszkij. Erre reagálva Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt mondta, hogy a csúcstalálkozó feltétele, hogy "jelentős haladást" érjenek el az alacsonyabb szintű tárgyalásokon. (Via Szabadság Rádió)

2022 március 30., 18:59

Már az orosz ellenőrzőpontokat felügyeli a mariupoli rendőrség egyik átállt főtisztje

Valentin Popov alezredes átállásáról az ukrán országos rendőrfőkapitány helyettese, a volt Doneck megyei rendőrkapitány, Vjacseszlav Abroszkin számolt be. "Először is sértve érzem magam, aztán heves gyűlöletet érzek. Különösen azután, hogy hallom, hogy ez a szemétláda már egy ellenőrzőpontnál szűri ki a városból kilépők közül a rendőröket és a katonákat, illetve nejeiket és gyerekeiket. Ekkora szemét a [mariupoli] kalmiusi kapitányság volt parancsnoka, Valentin Popov rendőralezredes" - írta Abroszkin a Facebook-oldalán. (Via Unian)

2022 március 30., 18:52

Az ukrán felderítés szerint Harkiv környékére és Donyeckbe dobják át a Kijev alól kivont csapataikat az oroszok

"A Csernihivnél és Kijevnél állomásozó alakulataik egy részét áthelyezik, néhányat közülük Harkivban és Doneckba vezényelték át. Az ellenség az ottani erősítésekkel megpróbálja fokozni a nyomást a harkivi, donyecki és luhanszki térséget védő ukrán erőkön" - írták friss jelentésükben a Zaporizzsja Info beszámolója szerint.

2022 március 30., 18:47

73 újabb repülőt azonosítottak az amerikaiak, amelyek szankciót sérthettek

"Az amerikai kereskedelmi minisztérium 73, a közelmúltban Oroszországba repülő gépet adott hozzá azon repülők listájához, melyek megsérthették a Biden-kormány Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt elrendelt szankciói részét képző exporttilalmat" - közölte a minisztérium a Reuters szerint. (Via The Guardian)

2022 március 30., 18:46

A francia külügyminiszter szerint Oroszország álláspontja jottányit se változott

Jean-Yves Le Drian nem tapasztalt előrehaladást az orosz-ukrán béketárgyalásokon. "Amire szükség volna, az tűzszünet Mariupolnál. Visszataszító, ami ott történik, és ami ott történni fog, azért Oroszország a felelős" - mondta a France24-nek adott interjújában. (Via The Guardian)

link Forrás
2022 március 30., 18:19

Dél-Oszétia elérkezettnek látja az időt, hogy Oroszországhoz csatlakozzon

Dél-oszét T-72B3-as tank a Moszkvához közeli Alabino lőterén 2021-ben megrendezett Nemzetközi Hadi Játékok tankbiathlon-versenyén.
photo_camera Dél-oszét T-72B3-as tank a Moszkvához közeli Alabino lőterén 2021-ben megrendezett Nemzetközi Hadi Játékok tankbiathlon-versenyén. Fotó: EVGENY ODINOKOV/Sputnik via AFP

Ennek az észak-grúziai szakadár államalakulatnak Oroszország a 2008-as grúziai háborúja után ismerte el a függetlenségét, de az oroszokon kívül csak Venezuela, Nicaragua, Nauru és Szíria, csupa orosz csatlós ismerte el függetlennek, a világ többi része továbbra is Grúzia részeként tekint rá. Elnökük, Anatolij Bibilov szerint 2014-ben, a Krím "hazatérésekor" történelmi esélyt szalasztottak el az Oroszországhoz csatlakozásra, ami most nem ismétlődhet meg.

A cikk folytatódik

2022 március 30., 18:17

Kadirov szerint szó sincs róla, hogy Oroszország engedményeket tenne

A csecsen elnök szerint Vlagyimir Megyinszkij, Oroszország fő béketárgyalója tévedett, amikor ilyesmit sugallt. Kadirov szerint Vlagyimir Putyin addig nem adja fel, amíg el nem éri a céljait Ukrajnában. Putyin amúgy szerdán soron kívül altábornaggyá léptette elő Kadirovot az ukrajnai háborúban játszott szerepéért. (Via The Guardian 1, 2)

2022 március 30., 17:48

Félmilliárd dolláros költségvetési támogatást ad Ukrajnának az USA

Ezúttal a Fehér Ház közölt részleteket Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij elnök egyórás telefonbeszélgetéséből. Közleményük szerint "az Egyesült Államok naphosszat dolgozik a biztonsági segítségnyújtási igények teljesítésén". A két elnök beszélt arról, hogy az ennek részeként kapott fegyvereknek milyen kritikus szerepük van a háborúban. Biden pedig arról is tájékoztatta Zelenszkijt, hogy az ukrán gazdaság megsegítésére félmilliárd dollár közvetlen költségvetési támogatást adnak. (Via The Guardian)

2022 március 30., 17:44

Újabb, orosz oligarchákat sújtó büntetőintézkedéseket vezettek be Nagy-Britanniában

Az új szabályozás célja, hogy az orosz oligarchák ne férhessenek hozzá Nagy-Britanniában légügyi és tengerészeti technikai szolgáltatásokhoz. Vagyis a szankciókkal sújtott oligarchák ezentúl nem tarthatják karban brit területeken repülőiket és hajóikat. "Az nem kérdés, hogy Putyint és elítjét meglepte szankcióink ereje. Addig fokozzuk a nyomást, amíg orosz csapatok vannak Ukrajában, és nem csupán az oligarchák üzleteit, hanem javaikat és életmódjukat is támadni fogjuk" - közölte Liz Truss brit külügyminiszter. (Via The Guardian)

2022 március 30., 17:34

Videó a felszabadított Irpinyben áldozatok után kutató mentőalakulatokról

Az Unian leírása szerint igazából halálos áldozatok után kutatnak a romok alatt, illetve begyűjtik az utcákról a holttesteket. "Az egész várost holttestek borítják" - írta Telegram-csatornáján az ukrán hírügynökség.

link Forrás