Mérgezéses tüneteket produkáltak az ukrán-orosz béketárgyalások tagjai, köztük Roman Abramovics

március 28., hétfő 15:54
18

A Bellingcat megerősítette, hogy a március 3-ról 4-re virradó éjszaka az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokon részt vevő delegáció három tagja vegyi fegyverrel való mérgezésre utaló tüneteket tapasztalt, az egyikük Roman Abramovics orosz oligarcha volt.

Az ukrán delegáció a fehéroroszországi Gomelben február 28-án: David Arahamia, a Nép Szolgája párt képviselője, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Mikola Tocsickij külügyminizster-helyettes és Rusztem Umerov Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV/Sputnik via AFP

A Wall Street Journal azt írja, hogy a források szerint az ukrán fővárosban tartott találkozó után Abramovicsnak, aki Moszkva, Lviv és más tárgyalási helyszínek között ingázott, illetve az ukrán küldöttség legalább két magas rangú tagjának olyan tünetei jelentkeztek, mint a szemkivörösödés, az állandó és fájdalmas könnyezés és hámsérülés az arcbőrükön és a kezükön.

A lap forrásai a feltételezett támadásért a moszkvai keményvonalasokat hibáztatták, akik szerintük a háború befejezéséért folytatott tárgyalásokat akarták szabotálni. Egy Abramovicshoz közel álló személy azt mondta, nem világos, hogy ki célozta a csoportot.

Roman Abramovics 2017 őszén találkozóra megy Vlagyimir Putyinhoz. Fotó: Grigorij Sziszojev/Sputnik via AFP

A források szerint Abramovics és az ukrán tárgyalófelek, köztük Rusztem Umerov krími tatár képviselő állapota azóta javult, és az életük nincs veszélyben, Volodimir Zelenszkijt ukrán elnököt, aki találkozott Abramoviccsal, az ügy nem érintette. Zelenszkij szóvivője azt mondta, nincs információja mérgezésgyanúról.

Az esetet vizsgáló nyugati szakértők szerint nehéz megállapítani, hogy a tüneteket vegyi vagy biológiai anyag, esetleg valamilyen elektromágneses sugárzás okozhatta-e. (WSJ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt