Mérgezéses tüneteket produkáltak az ukrán-orosz béketárgyalások tagjai, köztük Roman Abramovics

háború
2022 március 28., 15:54
comments 15

A Bellingcat megerősítette, hogy a március 3-ról 4-re virradó éjszaka az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokon részt vevő delegáció három tagja vegyi fegyverrel való mérgezésre utaló tüneteket tapasztalt, az egyikük Roman Abramovics orosz oligarcha volt.

Az ukrán delegáció a fehéroroszországi Gomelben február 28-án: David Arahamia, a  Nép Szolgája párt képviselője, Olekszij  Reznyikov védelmi miniszter, Mikola Tocsickij külügyminizster-helyettes és Rusztem Umerov
photo_camera Az ukrán delegáció a fehéroroszországi Gomelben február 28-án: David Arahamia, a Nép Szolgája párt képviselője, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Mikola Tocsickij külügyminizster-helyettes és Rusztem Umerov Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV/Sputnik via AFP

A Wall Street Journal azt írja, hogy a források szerint az ukrán fővárosban tartott találkozó után Abramovicsnak, aki Moszkva, Lviv és más tárgyalási helyszínek között ingázott, illetve az ukrán küldöttség legalább két magas rangú tagjának olyan tünetei jelentkeztek, mint a szemkivörösödés, az állandó és fájdalmas könnyezés és hámsérülés az arcbőrükön és a kezükön.

A lap forrásai a feltételezett támadásért a moszkvai keményvonalasokat hibáztatták, akik szerintük a háború befejezéséért folytatott tárgyalásokat akarták szabotálni. Egy Abramovicshoz közel álló személy azt mondta, nem világos, hogy ki célozta a csoportot.

Roman Abramovics 2017 őszén találkozóra megy Vlagyimir Putyinhoz.
photo_camera Roman Abramovics 2017 őszén találkozóra megy Vlagyimir Putyinhoz. Fotó: Grigorij Sziszojev/Sputnik via AFP

A források szerint Abramovics és az ukrán tárgyalófelek, köztük Rusztem Umerov krími tatár képviselő állapota azóta javult, és az életük nincs veszélyben, Volodimir Zelenszkijt ukrán elnököt, aki találkozott Abramoviccsal, az ügy nem érintette. Zelenszkij szóvivője azt mondta, nincs információja mérgezésgyanúról.

Az esetet vizsgáló nyugati szakértők szerint nehéz megállapítani, hogy a tüneteket vegyi vagy biológiai anyag, esetleg valamilyen elektromágneses sugárzás okozhatta-e. (WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.