Belarusz azzal vádolja Lengyelországot, hogy csúzliból kilőtt fémgolyókkal támadta meg a határőreit

mindenkinek elment az esze
2022 április 11., 19:22
comments 11

A belorusz határőrség azzal vádolja a lengyel határőrséget, hogy „törvénytelen cselekményeket” követtek el egy Breszt városához közeli ellenőrzőponton és többek közt csúzliból lőttek rájuk fémgolyókat. A lengyel fél tagadja, hogy ilyen történt volna.

A lengyelek által állítólagosan kilőtt egyik fémgolyó.
photo_camera A lengyelek által állítólagosan kilőtt egyik fémgolyó. Fotó: gpk.gov.by

„Április 10-11-én éjjel lengyel katonák lőttek a fehérorosz közúti ellenőrző pontra, Peszcsatkára. A biztonsági erők megpróbálták stroboszkóppal elvakítani a fehérorosz határőröket” - áll a közleményükben. A Fehérorosz Állami Határbizottság által megosztott videón egy fegyveres személy villogott a kamera felé. Ezután egy másik személy látszólag csúzlival lőtt át a határon. A terület ellenőrzése során a fehérorosz határőrség a határfalakon sérüléseket, valamint fémgolyókat talált, a lengyel felet tájékoztatták a határincidensről - tette hozzá a hatóság. Az állítólagos incidens hasonlít egy másik, januárban bejelentett „határsértésre”, amikor lyukakat fedeztek fel a határőrség egyik emblémája mellett.

„Nem kommentáljuk a fehérorosz fél által közzétett anyagokat - mondta az Euronewsnak a lengyel határőrség szóvivője. - Sok jel utal arra, hogy az elmúlt hónapokban a fehérorosz szolgálatok által közzétett információk egy részét manipulálták. A határőrök sem tegnap este, sem a közelmúltban nem adtak le lövéseket, és nem használtak csúzli típusú eszközöket sem - ilyenek nincsenek a felszerelésünkben.”

Ugyanakkor vasárnap a lengyel határőrség vádolt azzal belorusz tisztviselőket, hogy köveket dobáltak és lézerrel támadták a lengyel járőröket, amikor menekültek egy csoportja megpróbált belépni az országba. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.