Elsüllyedt a Moszkva

háború
2022 április 14., 20:30
comments 37

A Moszkva rakétacirkáló vontatás közben elsüllyedt – jelentette be az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma csütörtök este. Az orosz flotta Fekete-tengeri zászlóshajóján korábban tűz ütött ki, amelynek eredményeként felrobbant a lőszertartalék. Ukrán jelentések szerint mindez annak következtében történt, hogy Neptun rakétákkal támadták meg a hajót, ám az oroszok ezt nem erősítették meg.

Az ukránok arról is írtak, hogy hiába siettek a Moszkva segítségére más hajók, a manőver veszélyessége miatt nem tudták érdemben megközelíteni, így a sérült cirkáló felborult, és süllyedni kezdett. Az oroszok ehhez képest azt hangoztatták, hogy a legénység egy részét evakuálták, és elkezdődött a hajó vontatása a szevasztopoli kikötő felé.

Ha ez esetleg igaz is volt, az akció a minisztérium újabb jelentése alapján kudarcba fulladt. „A hajótest sérülései miatt a cirkáló elveszítette a stabilitását – ismerték el este. – A viharos hullámzás következtében ezek után a Moszkva elsüllyedt.”

photo_camera A Moszkva rakétacirkáló 2013-ban Fotó: BURAK AKAY/Anadolu Agency via AFP

Az oroszok továbbra is azt mondják, hogy a teljes személyzetet kimentették. A történtek okainak felderítése folyamatban van. Vlagyimir Putyin elnöknek jelentést tettek a történtekről, közölte Dmitrij Peszkov szóvivő.

A hajó értékét csütörtöki cikkében 750 millió dollárra becsülte a Forbes. Ez egyértelműen a legjelentősebb orosz eszközveszteség a február 24-én kezdődött háborúban, aminek nyilvánvaló kihatása lehet a harcok menetére is, elsősorban a déli frontokon.

A fejlemény érdekessége, hogy a hírek szerint a Moszkva volt az a hadihajó is, amelyet a Kígyó-sziget védői még az invázió első napjaiban „elküldtek a faszba”.

Még egy érdekesség: az 1982-ben vízre tett cirkáló Mikolajivban épült, abban a városban, amely jelenleg is orosz ostrom alatt áll, és az eredeti neve Szlava volt, ami oroszul dicsőséget jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.