Sikkasztással vádolja Marine Le Pent az OLAF

külföld
április 17., 16:43
comments 7

Az Európai Csalás Elleni Hivatal - az itthon is jól ismert OLAF - azzal vádolja Marine Le Pent és több párttársát, köztük egykori pártvezető apját, hogy 620 ezer eurót sikkasztottak az Európai Parlament képviselőiként.

A jelentésnek a Mediapart francia tényfeltáró oldal által közzétett részletei szerint a Nemzeti Front politikusai a pártjuk támogatására fordították az uniós forrásokat, ami tilos. Az OLAF márciusban elküldte a jelentését a francia ügyészségnek, de a szivárogtatás pont az elnökválasztás második fordulója előtt érkezett, amikor is Macron elnöknek Le Pen lesz az ellenfele.

photo_camera Fotó: THOMAS COEX/AFP

A szélsőjobboldali párt szóvivője is egyből az időzítésen kezdett el pörögni, Le Pen ügyvédje szerint pedig egyenesen undorító az OLAF viselkedése, hogy 10 évvel ezelőtti tényeket rángatnak elő, úgyhogy a vádakat azok részletes ismerete nélkül is elutasítják.

A jelentés egyik nyilvánosságra került részlete alapján olyan - a NER-hez képest egészen piti - dolgokról van szó, mint hogy Le Pen kifizette 13 pártember szállodai szobáját, akik elvileg egy EU-s konferenciát tartottak, valójában azonban pártgyűlést. Az egyik résztvevő azt mondta a nyomozóknak, hogy Le Pen kirakatott egy uniós zászlót, csináltak egy fotót vele, aztán a pártelnök odavetette: „rakjátok el azt a szart” - idézi a Guardian.

Érdekes adat: Le Pen kampányát Mészáros Lőrincék hitelezték.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt