Ferenc pápa: Amikor találkoztunk, Orbán azt mondta, május 9-én véget ér a háború

háború
2022 május 03., 05:44
comments 39

Interjút adott az olasz napilap, a Corriere della Sera újságírójának Ferenc pápa, ebben főleg az Ukrajna elleni orosz agresszióról beszélt.

Azt mondta, a béke érdekében kész találkozni Moszkvában Putyinnal. „A háború első napján felhívtam Zelenszkij ukrán elnököt telefonon. Putyint viszont nem hívtam. Egyértelmű gesztust akartam tenni, amit az egész világ lát, ezért elmentem az orosz nagykövethez. Magyarázatot kértem, és azt, hogy hagyják abba. Amikor már húsz napja tartott a háború, megkértem Parolin bíborost, hogy adja át az orosz elnöknek az üzenetem, miszerint hajlandó vagyok elmenni hozzá Moszkvába”. Ferenc pápa egyelőre nem kapott választ, de úgy véli, Putyin nem akarja ezt a találkozót.

Megemlítette Orbán Viktor nevét is, azt mondta, amikor április végén találkozott vele, a magyar kormányfő azt mondta neki, hogy az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz. Reméli, tényleg így van, de pesszimista. „Minden lehetséges gesztust meg kell tennünk a háború megállítása érdekében” - mondta.

2022. április 21. Orbán Viktor látogatása Ferenc pápánál a Vatikánban.
photo_camera 2022. április 21. Orbán Viktor látogatása Ferenc pápánál a Vatikánban. Fotó: HANDOUT/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.