Észak-Korea megint rakétakísérletet hajthatott végre

külföld
2022 május 07., 07:19

Észak-Korea feltehetőleg megint rakétakísérletet hajtott végre szombaton. A dél-koreai hadsereg vezérkarának közlése szerint kilőtt egy azonosítatlan lövedéket a Japán-tenger felé, valószínűleg egy tengeralattjáróról indítható, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát. A kilövés tényét a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedék Japán területi vizein kívül csapódott a tengerbe.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban több hasonló kísérletet hajtott végre, legutóbb három nappal ezelőtt. Több szakértő szerint Phenjan az atomkísérleteit is újraindíthatja.

Kedden lép hivatalba az új dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol. Egy észak-koreai propagandaoldal csütörtökön hevesen bírálta őt és Amerika-barátsággal vádolta. Ezt megelőzően Jun főellenségnek nevezte Phenjant, és szigorúbb fellépést ígért Észak-Koreával szemben rakétakísérletei miatt.

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, a mostani már a 15. volt az idén. Az észak-koreai vezetés március végén azt állította, hogy új típusú interkontinentális rakétát is kipróbált, amelynek hatótávolsága 15 ezer kilométer.

Észak-Korea 2017-ben felfüggesztette az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.