Most már a kormányablakokban is lehet kérni menedékes státuszt

május 9., hétfő 7:19

Hétfőtől a kormányablakokban is kérhetik a menedékes státuszt az ukrajnai háború elől menekülők. Eddig az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ügyfélszolgálataira kellett menniük, ami jelentősen megnehezítette a dolgukat. A jelek szerint a BOK-csarnokban kialakított fogadóközpontban továbbra sem lehet beadni a kérelmet, hiába vannak ott az OIF munkatársai.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kérelmezéshez először az OIF alkalmazásába vagy az enterhungary.gov.hu-ra kell feltölteni az adatokat, de ha valaki nem tudja megoldani, ezt is segítenek elintézni a kormányablakban.

Az ENSZ adatai szerint eddig 557 ezren érkeztek Magyarországra közvetlenül Ukrajnából, de pénteki adatok alapján csak nagyjából húszezren adtak be menedékes kérelmet.

Mire jó a menedékes státusz?

Azok az ukránok, akik rendelkeznek biometrikus útlevéllel, három hónapig menedékes státusz nélkül is szabadon mozoghatnak az Európai Unióban. A menedékes státusszal járó ideiglenes védelem viszont jövő márciusig érvényes, és minden ukrán állampolgár jogosult rá.

A hivatalnak 45 napja van elbírálni a kérelmeket, és ha minden rendben van, jár szállás, étkezés, orvosi ellátás, havi 22 800 forint támogatás, munkalehetőség (bizonyos szakmákban nem kell hozzá külön engedély, más szakmákban könnyebben lehet szerezni, mint státusz nélkül), óvodai, bölcsődei ellátás, utazási kedvezmény. (Részletek a Helsinki Bizottság oldalán.)

Az Ukrajnából menekülő magyar állampolgároknak nem jár menedékes státusz, de anélkül is jogosultak ezekre a szolgáltatásokra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt