Zelenszkij: Ukrajnában hamarosan két győzelem napja lesz, de valakinek nem marad majd egy sem

május 9., hétfő 8:29

„Ez nem két hadsereg háborúja. Ez két világnézet háborúja. A barbárok háborúja, akik lebombázzák a Szkovoroda múzeumot, és azt hiszik, a rakétáik elpusztíthatják a filozófiánkat, ami idegesíti őket. Ami ismeretlen számukra. Amitől félnek. Aminek a lényege, hogy szabad emberek vagyunk, akik a maguk útját járják. Ma ezen az úton vívunk háborút, és senkinek sem adunk egy darabka földet sem a területünkből” - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelem napi beszédében, nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin a moszkvai Vörös téren szónokolt.

Zelenszkij szerint az oroszok azt remélték, Ukrajna nem lesz hajlandó megünnepelni idén a május 9-i győzelem napját, amikor évről évre Szovjetunió és a nyugati szövetségesek második világháborús győzelmére emlékeznek.

Volodimir Zelenszkij május 1-én Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Felidézte, hogy bár Putyin „nácitlanításnak” nevezi az Ukrajna ellen indított háborút, valójában ukránok milliói harcoltak annak idején a nácik ellen Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban, Melitopolban, Bergyanszkban, Mariupolban és Szimferopolban. Zelenszkij azt mondta, ma is ezek a városok adják a hitet, hogy ki lehet szorítani a megszállókat az ország területéről.

Azt mondta, ma Putyin másolja Hitler gaztetteit (az orosz elnök nevét nem mondta ki konkrétan), de végül mindent el fog veszíteni. „Hamarosan két győzelem napja is lesz Ukrajnában, valakinek pedig nem marad majd egy sem. Győztünk akkor, és győzni fogunk most is”.

Putyin a várakozásokkal ellentétben végül nem tett semmilyen komoly bejelentést Moszkvában, de helyes döntésnek nevezte Ukrajna megtámadását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt