A cseh belügyminiszter Pintér Sándorral tárgyalna az ukrajnai kettős állampolgárságú romák gyorsabb ellenőrzéséről

május 10., kedd 20:06
4

Csehország azt szeretné, ha Magyarország felgyorsítaná az ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban - közölte Vít Rakusan cseh belügyminiszter kedden Prágában.

Ukrajnai romák egy menekültszálláson. Fotó: PABLO MIRANZO MACIA/Anadolu Agency via AFP

Rakusan elmondta, tárgyalásokat kezdeményezett ez ügyben Pintér Sándor belügyminiszterrel annak érdekében, hogy a magyar fél gyorsítsa fel az ellenőrzéseket, de ezek ne legyenek felszínesek, és ne is tartsanak túl sokáig. Szerinte ugyanis jelenleg a cseheknek gyakran több napig kell várniuk a magyar hatóságok válaszára, miközben nincs semmilyen lehetőségük az információk ellenőrzésére.

Mint mondta, az ukrajnai roma menekültek gyakran magyar állampolgársággal is rendelkeznek, s mint ilyeneknek, nem jogosultak a csehországi segélyekre. „Az lenne a legjobb, ha ezek az emberek (...) nem is jönnének Csehországba” - jelentette ki Rakusan. Ugyan a cseh hatóságok senkit küldenek vissza Ukrajnába, a miniszter azt mondta, hogy szigorításokat fognak bevezetni. Hétfőtől kezdve ellenőrzik azt is, hogy a menekültek mikor és hol léptek az Európai Unió területére. Eközben a cseh belügyminisztérium tárgyalásokat folytat a közlekedési tárcával arról, hogy mi módon lehetne visszaküldeni Ukrajnába azokat az embereket, akik nem jogosultak cseh segélyre.

A belügyminiszter bejelentette, hogy szerdán telefonon tárgyal majd ukrán partnerével a menekültproblémáról, amely véleménye szerint összefügg a kárpátaljai szervezett bűnözéssel. A prágai média szerint jelenleg a prágai vasúti főpályaudvaron több száz ukrajnai roma tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról, közülük állítólag sokan kettős ukrán-magyar állampolgárok. A romákat segítő cseh civil szervezetek szerint ők nem jogosultak a csehországi segélyekre, a pályaudvaron pedig egyre romlik a helyzet. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között.

A RomanoNet szövetségben társult több roma civil szervezet és a kormány mellett működő roma tanács tagjai közös levélben szólították fel Petr Fiala kormányfőt, hogy kezdeményezzen válságtanácskozást az ukrajnai roma menekülteknek nyújtandó segítségről.

A roma szervezetek elmondták, többször is tárgyaltak a munkaügyi és a belügyi tárca képviselőivel, hogyan lehetne segíteni az Ukrajnából elmenekült romáknak. Súlyos probléma a regionális elöljárók, illetve a városok és falvak polgármestereinek elutasító álláspontja, akik bár háborús menekültekről van szó, nem akarnak romákat a településeik területén. „Ez a populista hozzáállás kimeríti a romák elleni intézményesített rasszizmus jeleit, és befolyásolja a közvélemény hangulatát, veszélyezteti a társadalmi békét” - fogalmaztak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt