Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

A WHO főigazgatója szerint Kína koronavírus-stratégiája fenntarthatatlan

május 10., kedd 19:29
1

Kína jelenlegi Covid-stratégiája fenntarthatatlan, tekintettel mindarra, amit a koronavírusról tudunk – mondta a genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

„Figyelembe véve a vírus viselkedését, nem gondoljuk, hogy fenntartható lenne” – mondta a WHO főigazgatója a kínai hatóságok járványkezelési stratégiájáról.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz 2021. február 12-én Genfben. Fotó: Christopher Black/AFP

Kína 0 Covid néven ismert járványkezelési stratégiájának célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse. Ezért akár egyetlen fertőzéses eset regisztrálása után is emberek tömegeit kötelezhetik karanténra, ha például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója a főigazgató beszéde utáni felszólalásában arról beszélt, hogy a zéró-Covid emberi jogokra és az ország gazdaságára gyakorolt hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Kínából 15 ezer halálesetet jelentettek, amióta a vírust 2019 februárjában először azonosították Vuhan városában, és ez a szám viszonylag alacsony összehasonlítva az Egyesült Államokban regisztrált csaknem 1 millió halálesettel vagy Indiával, ahol több mint félmillióan estek a kór áldozatául. Mindezt figyelembe véve érthető, hogy a világ legnépesebb országa kemény intézkedésekkel próbál gátat szabni a vírus terjedésének – mondta Ryan.

Sanghaj április eleje óta áll vesztegzár alatt, az elmúlt napokban pedig Pekingben is parkokat zártak be és teljesen felfüggesztették a tömegközlekedést a főváros azon részein, ahol a legtöbb fertőzöttet regisztrálták. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt