Franciaországban az ISIS fenyegetése miatt megerősítették a zsidó közösségek védelmét

május 10., kedd 16:52
1

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte a zsidó közösségek által látogatott helyek fokozottabb védelmét az Iszlám Állam (ISIS) nyílt fenyegetése miatt.

A dzsihadista terrorszervezet április 17-én a Telegramon fenyegetőzött, hogy megbosszulja az előző vezetője halálát. Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsit februárban az amerikai különleges erők öltem meg Szíriában. Az ISIS azt kérte a híveitől, hogy az orosz-ukrán háborút kihasználva hajtsanak végre újból merényleteket Európában.

A francia belügyminiszter szerint „az üzenetben a terrorszervezet elsősorban a zsidó közösséget veszi célba”, ezért azt kérte a prefektusoktól meg a rendőrség és a csendőrség vezetőitől, hogy „fokozzák az elővigyázatosságot, és szervezzék meg a franciaországi zsidó közösség érdekeltségeinek fokozott védelmét”, mindenekelőtt a vallási és kulturális helyeknél meg az oktatási intézményeknél.

Francia katonák az Eiffel-toronynál 2015. január 12-én. Illusztráció: Jeff J Mitchell/Getty Images

Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, a tagjait 600 ezerre becsülik. Az elmúlt tíz év franciaországi iszlamista merényletsorozatának első áldozatai zsidók voltak: az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyereket meg egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt. A magát az al-Kaida tagjának mondó iszlamista március 21-én a ráküldött kommandósok elől elbarikádozta magát a lakásában, és tűzharcban meghalt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt