Szlovéniában megint befagyasztották az üzemanyagok árát

külföld
2022 május 10., 15:50

A szlovén kormány szerdától 3 hónapra megint rögzítette az üzemanyagok árát, a rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre és a dízelre vonatkozik – közölte a szlovén gazdasági minisztérium.

Az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozták meg.

A kormány azért döntött a két legkelendőbb üzemanyag árának maximalizálása mellett, hogy megfékezze a kőolajtermékek piacán várhatóan bekövetkező zavarok és az árak nagymértékű ingadozása miatti emelkedését.

Üzemanyagárakat jelző totemoszlop Budapesten, a Mészáros utcai Shell benzinkútnál 2020. március 18-án.
photo_camera Üzemanyagárakat jelző totemoszlop Budapesten, a Mészáros utcai Shell benzinkútnál 2020. március 18-án. Illusztráció: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A leköszönő kormány május 1-én nem hosszabbította meg a 2,5 hónappal korábban rögzített üzemanyagár alkalmazásának időpontját, amit akkor azzal magyarázott, hogy a piacok stabilizálódtak. Azóta háromszor emelkedett a benzin és a dízel ára Szlovéniában. Kedden a benzin 1,717 euróba, a dízel 1,862 euróba került. Az autópályákon az utóbbi ára elérte az 1,92 eurót.

Pénteken a Szlovén Kézműves és Vállalkozói Kamara (OZS) az állam újbóli beavatkozását sürgette, mert az „abnormális” üzemanyagár-emelkedés drágulást okoz a gazdaság minden szegmensében, ez pedig a vásárlóerő csökkenéséhez, a kereslet visszaeséséhez és elbocsátásokhoz vezet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.